Τρεις στους τέσσερις οφειλέτες του Δημοσίου χρωστούν έως 2.000 ευρώ

Τρεις στους τέσσερις οφειλέτες του Δημοσίου χρωστούν έως 2.000 ευρώ

Τρεις στους τέσσερις οφειλέτες του Δημοσίου χρωστούν έως 2.000 ευρώ 1

Τρεις στους τέσσερις οφειλέτες του Δημοσίου χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο έως 2.000 ευρώ. Το αποκαλυπτικό αυτό στοιχείο περιλαμβάνεται σε παρουσίαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, από την οποία προκύπτει η οικονομική ανέχεια 3.000.000 φορολογουμένων. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου ένα εκατομμύριο οφειλέτες του Δημοσίου χρωστούν από 500 έως 2.000 ευρώ στην εφορία, ποσά όμως που δεν μπορούν να εισπραχθούν καθώς οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί δεν έχουν ούτε 10 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση για οφειλές πάνω από 500 ευρώ.

Στη λίστα με τους οφειλέτες του Δημοσίου περιλαμβάνονται και 73 με χρέη άνω των 100.000.000 ευρώ ο καθένας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Από τη μελέτη των στοιχείων που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκύπτουν τα εξής εντυπωσιακά αποτελέσματα:

• Το 37% των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τα οποία έχουν χαμηλή εισπραξιμότητα διαχρονικά.

• Το 21,6% προέρχεται από τη μη απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

• Το 18,82% αφορά οφειλές του φόρου εισοδήματος.

• Το 10,61% αφορά καταπτώσεις δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Τα ποσά αυτά θεωρείται αδύνατο να εισπραχθούν. Και αυτό διότι οι επιχειρήσεις που έλαβαν δάνειο με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου έχουν οδηγηθεί ως επί το πλείστον στην πτώχευση και δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία.

• Το 2,65% προέρχεται από την αδυναμία καταβολής του φόρου ακινήτων και το υπόλοιπο 9,15% προέρχεται από τις υπόλοιπες κατηγορίες φόρων.

Εκτίναξη οφειλετών

Από 1.089.791 που ανέρχονται οι οφειλέτες του Δημοσίου πριν από την κρίση, σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια, γεγονός που αποδίδεται στην εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις. Μάλιστα, το 2015 οι οφειλέτες του Δημοσίου εκτινάχθηκαν στα 4,5 εκατομμύρια για να μειωθούν στα 4,068 εκατομμύρια σήμερα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, σε ένα εκατομμύριο οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.

Πάντως, το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 5 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό εάν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *