Tουρισμός και κορωνοϊός

Tουρισμός και κορωνοϊός 1

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να προσελκύσει τουρίστες από το εξωτερικό και να διασώσει –κατά το δυνατόν– τη φετινή τουριστική χρονιά. Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με δέκα ομολόγους του για το άνοιγμα των συνόρων. Xθες, πραγματοποιήθηκε για το ίδιο θέμα τετραμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, ενώ σήμερα ανακοινώσεις αναμένονται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η προσπάθεια είναι δικαιολογημένη. Ο τουρισμός στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ, έναντι 10,4% που είναι αντίστοιχα το μέσο παγκόσμιο ποσοστό («Καθημερινή» 14.3.2019). Ο τρόπος, πάντως, που θα επιλεγεί για την επαναλειτουργία του τουρισμού εκτός από τους καθ’ ύλην αρμόδιους απασχολεί και όλους εμάς, που σεβαστήκαμε τα μέτρα περιορισμού της κίνησης και τις συνεχείς προτροπές για κοινωνική αποστασιοποίηση.

Υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία ότι μια ανεξέλεγκτη άφιξη τουριστών από χώρες με διαφορετικά σε σχέση με την Ελλάδα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, θα οδηγήσει στην εκ νέου εξάπλωση του ιού στην κοινότητα. Και τότε η ζημιά στο τουριστικό προϊόν θα είναι ολοκληρωτική.

Τη Δευτέρα, μερικά εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση της Air France να πυκνώσει τις πτήσεις της προς την Ελλάδα, οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν 492 νέα κρούσματα. Στη Γερμανία, όπου τη Δευτέρα εντοπίστηκαν 513 νέοι ασθενείς με COVID-19, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ότι μετά τις 15 Ιουνίου θα επιτραπούν τα ταξίδια προς τους αγαπημένους προορισμούς των Γερμανών.

Προσωπικά, πάντως, μεγαλύτερη εντύπωση μου προκάλεσε η πρόσφατη συνέντευξη του Ελληνα υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο BBC. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, ο κ. Θεοχάρης είπε ουσιαστικά ότι η Ελλάδα θα άρει την καραντίνα που ισχύει για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο εάν αντίστοιχα το ίδιο πράξει το Ηνωμένο Βασίλειο για τους Ελληνες πολίτες που ταξιδεύουν στο «νησί». Θα περίμενε κανείς ότι η αρχή της αμοιβαιότητας που επικαλέστηκε ο κ. Θεοχάρης θα ίσχυε ανάμεσα σε χώρες με παρόμοια έκθεση στον ιό. Και η Βρετανία, με 3.142 νέα κρούσματα το Σάββατο δεν μοιάζει να είναι μία από αυτές.

Δύσκολη η εξίσωση αλλά και οι απαιτήσεις από την κυβέρνηση αυξημένες, μετά τον επιτυχημένο α΄ γύρο διαχείρισης της κρίσης.   

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *