Το Ζαντάρ της Κροατίας θυμίζει ελληνικό νησί

Το Ζαντάρ της Κροατίας θυμίζει ελληνικό νησί

Με μεσογειακό κλίμα, ιστορικά μνημεία και μαγευτικές παραλίες

Το Ζαντάρ είναι παραλιακή πόλη της Κροατίας, η οποία φιλοξενεί καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά κτίρια με ενετικές και ιταλικές επιρροές. Μάλιστα, αποτελεί το ιστορικό κέντρο της Δαλματίας και την έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής.

Χτισμένη σε μια χερσόνησο η παλιά πόλη περιβάλλεται από τείχος και αρκετά μνημεία της έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Το Ζαντάρ της Κροατίας θυμίζει ελληνικό νησί 1

Η εκκλησία του αγίου Δονάτου είναι ένα επιβλητικό κτίσμα σε σχήμα ροτόντας, κτισμένο τον 9ο αιώνα. Είναι αφιερωμένη στον Donat έναν Ιρλανδό επίσκοπο Δαλματίας και διπλωμάτη του Ζαντάρ.

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες στους δρόμους της παλιάς πόλης. Είναι χτισμένη πάνω σε ρωμαϊκά ερείπια και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιείται εκεί φεστιβάλ κλασικής μουσικής.

Το Ζαντάρ της Κροατίας θυμίζει ελληνικό νησί 2

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς και τον καθεδρικό ναό της πόλης με το επιβλητικό καμπαναριό, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Αγία Αναστασία.

Ο ιστορικός δρόμος Siroka οδηγεί στην πλατεία λαού (Narodni trg), η οποία αποτελεί και τη «ψυχή» της πόλης. Εκεί βρίσκεται το ρολόι και το κτίριο Gradska loža, με τα τεράστια πλαϊνά παράθυρα, που χρονολογείται από το 1300.

Το Ζαντάρ της Κροατίας θυμίζει ελληνικό νησί 3

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα μουσεία της πόλης όπως το μοναδικό μουσείο με την ιστορία του γυαλιού.

Το μουσικό όργανο του Ζαντάρ του Nikola Bašić πρόκειται για μια κατασκευή στο βόρειο ανατολικό άκρο της χερσονήσου. Το κούφιο κατασκεύασμα επιτρέπει στα θαλάσσια νερά να εισέρχονται μέσα του δημιουργώντας απόκοσμους και ιδιαίτερους ήχους.

Το Ζαντάρ της Κροατίας θυμίζει ελληνικό νησί 4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *