Το πρώτο αυτογκόλ στην ιστορία… δεν μπήκε ποτέ

Ήταν 24 Μαρτίου του 1877, όταν 3.000 ξετρελαμένοι με το καινούργιο αυτό άθλημα, συρρεύσαν στο Κένινγκτον, στα νότια του Λονδίνου, για να παρακολουθήσουν τον τελικό του FA Cup, της αρχαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον κόσμο. Τον τίτλο θα διεκδικούσαν οι Γουόντερερς κόντρα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το γήπεδο μόλις είχε διαμορφωθεί ειδικά με χρήματα του Δούκα της Κορνουάλης, καθώς στην κανονική κατάστασή του ήταν για αγώνες κρίκετ.

Φορώντας τις χαρακτηριστικές στολές τους, οριζόντιες ρίγες σε μαύρο, πορτοκαλί και βιολετί χρώμα οι Γουόντερερς και σε γαλανόλευκο η Οξφόρδη, βγήκαν στο τερέν, με το κοινό να κάνει μεγάλη φασαρία. Οι Γουόντερερς θα προσπαθούσαν να υπερασπιστούν το περσινό στέμμα τους σε εκείνον τον έκτο τελικό του θεσμού. Μόνο που οι οπαδοί τους δεν μπορούσαν καν να διανοηθούν αυτό που θα συνέβαινε λίγο μετά την έναρξη της αναμέτρησης.

Το πρώτο αυτογκόλ στην ιστορία… δεν μπήκε ποτέ 1

Συγκεκριμένα, στο 15ο λεπτό, σε ένα κόρνερ με την Οξφόρδη στην επίθεση, ο αντίπαλος τερματοφύλακας, Αρθουρ Κίνεαρντ, μπλόκαρε σταθερά. Μόνο που χωρίς να το καταλάβει κανείς, εκείνος έκανε δύο βήματα προς τα πίσω και μπήκε άθελά του με την μπάλα εντός της δικής του εστίας. Εκπληκτος ο διαιτητής, όπως και όλοι όσοι βρίσκονταν στο γήπεδο, σάστισε και για λίγα λεπτά δεν ήξερε τι ακριβώς έπρεπε να κάνει. Βλέπετε, κανείς δεν ήξερε τότε τι είναι το αυτογκόλ, καθότι εκείνο ήταν το πρώτο που μόλις είχε σημειωθεί στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο Κίνεαρντ και οι συμπαίκτες του μάλιστα, όπως κατέγραψε εφημερίδα της εποχής, έπεσαν πάνω στον διαιτητή, απαιτώντας να μην μετρήσει το γκολ. Ωστόσο, εκείνος το μέτρησε υπέρ της Οξφόρδης. Οι Γουόντερερς όμως ισοφάρισαν στο 87’ και στην παράταση κατέκτησαν το τρόπαιο. Μόνο μέχρι πρόσφατα, το σκορ σε εκείνον τον τελικό είχε καταγραφεί επισήμως ως 2-0 υπέρ τους και όχι ως 2-1. Αυτό όμως δεν είχε λογική, μιας και ο τίτλος κατακτήθηκε με γκολ στην παράταση.

Πίσω από το… εξαφανισμένο πρώτο αυτογκόλ βρισκόταν ο ίδιος ο δράστης. Ο Κίνεαρντ ήταν ένας πάμπλουτος λόρδος, με επιφανή θέση και στην Αγγλική Ομοσπονδία (σ.σ.: αργότερα, το 1890 και για 33 χρόνια διετέλεσε και πρόεδρός της) και είχε καταφέρει να μην καταγραφεί στα βιβλία η γκάφα του.

Το πρώτο αυτογκόλ στην ιστορία… δεν μπήκε ποτέ 2

Πέραν όμως εκείνου του λάθους του, που θα αποκαλυπτόταν και θα τον έκανε διάσημο στον 21ο αιώνα, ο Κίνεαρντ θα έμενε στην ιστορία ως ένας από του πρώτους σημαντικότερους παίκτες στο ξεκίνημα του αθλήματος. Με τους Γουόντερερς κατέκτησε πέντε φορές το Κύπελλο και δύο ακόμα με τους Ολντ Ιθόνιανς, αγωνιζόμενος μάλιστα σε όλες τις θέσεις, από τερματοφύλακας έως και επιθετικός. Ωστόσο, ως πιο γνωστό «επίτευγμά» του θα καταγραφόταν ένα γκολ, το πρώτο αυτογκόλ, που χρειάστηκε πάνω από 100 χρόνια για να μετρήσει…

Πηγή: gazzetta.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *