«Το Ποτάμι θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές»

«Το Ποτάμι θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές» 1

«Φρένο» στο κάλεσμα της Ντόρας Μπακογιάννη για προεκλογική συνεργασία βάζουν από το Ποτάμι. Μετά τη χθεσινή παρέμβαση της πρώην υπουργού, όπου δήλωσε θετική σε μια προεκλογική συνεργασία με το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη, πηγές του κόμματος σημείωναν στην «Κ» πως «το Ποτάμι θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές και θα κερδίσει εκ νέου την είσοδό του στη Βουλή», αποκλείοντας, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Πειραιώς. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως μεταξύ των δύο κομμάτων δεν υπάρχουν κοινά σημεία αναφοράς. Δεν είναι μόνο η φράση η οποία ανήκει στον Στ. Θεοδωράκη πως «το Ποτάμι μετά τις εκλογές θα αναζητήσει συνεργασίες με βάση μια προγραμματική σύγκλιση». Υπάρχουν και άλλα δεδομένα που δεν μπορούν να διαλάθουν την προσοχή. Για παράδειγμα, η κ. Μπακογιάννη κατά τη χθεσινή τοποθέτησή της κατέταξε το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη στις δυνάμεις «που αντιμάχονται τις λογικές που μας οδήγησαν στην κρίση», κάτι που αποτελεί κεντρικό αφήγημα στη Σεβαστουπόλεως, αφού η «ληξιαρχική πράξη γέννησης» του Ποταμιού είναι το 2012, αφού είχε ξεσπάσει η κρίση.

Επιπλέον, από τη Σεβαστουπόλεως, ενόψει και συνεδρίου, έχουν σηκώσει ψηλά τους τόνους απέναντι στο Μαξίμου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεοδωράκης, που πραγματοποιεί περιοδεία στη Σάμο, μίλησε σε σαμιακό σταθμό σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό. «Φοβάμαι όμως ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα πρόσωπα. Το θέμα είναι οι προτεραιότητές σου. Αυτή τη στιγμή οι προτεραιότητες του κ. Τσίπρα είναι να δομήσει ένα καινούργιο ψέμα για την ελληνική κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα εσωκομματικά προβλήματα, με επίκεντρο τις διαφορετικές γραμμές, παραμένουν. Χθες, ο κ. Δανέλλης, εμμένοντας στη φιλο-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική, χαρακτήρισε «ανιστόρητο» όποιον αναφέρεται στο «προοδευτικό μέρος του πολιτικού χάρτη και αφαιρεί τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν θα συνεργαστεί με το κυβερνών κόμμα, απάντησε αινιγματικά «δεν μπορούμε να περάσουμε από το διχαστικό κλίμα του παρελθόντος, μνημόνιο – αντιμνημόνιο, που κόστισε τόσο πολύ, στο ΣΥΡΙΖΑ – αντιΣΥΡΙΖΑ». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος, ο οποίος απέρριψε την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, είπε πως «η Ν.Δ., αποτυγχάνοντας να δείξει κεντρώο προφίλ, αναζητεί έναν τρόπο να κάνει άνοιγμα στο Κέντρο, όπως για παράδειγμα η πρόταση συνεργασίας με το Ποτάμι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *