Το κάστρο της Πράγας στα κορυφαία μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς

Το κάστρο της Πράγας

Τι χρειάζεται για να νιώσετε ότι ζείτε σε ένα παραμύθι; Μα φυσικά ένα κάστρο. Αν ψάχνετε για παραμυθένια κάστρα, ένας ιδανικός προορισμός είναι η χώρα της Τσεχίας. Απλά κάντε βόλτα στους επαρχιακούς δρόμους, μέσα από λιβάδια και δάση για να ανακαλύψετε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα στην Ευρώπη.

Πολλά τσέχικα κάστρα προσφέρουν μια αίσθηση που θυμίζει ταινίες της Disney και είναι πραγματικά μαγευτικά στην όψη.

Τα κάστρα της χώρας, φυσικά, διηγούνται την πλούσια ιστορία της. Πριν δημιουργηθεί η Τσεχική Δημοκρατία, το Βασίλειο της Βοημίας ήταν μία μοναρχία της Κεντρικής Ευρώπης και μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διαλύθηκε το 1806, έγινε μέρος της Αυστριακής Αυτοκρατορίας των Αψβούργων και της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Στη συνέχεια, όταν κατέρρευσε η αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας, πολλές επαρχίες ενώθηκαν για να σχηματίσουν την Τσεχοσλοβακία το 1918. Το κράτος αυτό εν τέλει χωρίστηκε στα δύο, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία το 1993.

Τη σήμερον ημέρα, τα κάστρα στην Τσεχική Δημοκρατία χρησιμοποιούνται ως ιδιωτικές κατοικίες, μουσεία και ξενοδοχεία. Πρόκειται, βεβαίως, για ένα σημαντικό εργαλείο στην αύξηση της δημοφιλίας της χώρας, χάρη και στην αλματώδη αύξηση της τουριστικής κίνησης μετά το 2000.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι, και όχι μόνο, επισκέπτονται τη χώρα που έχει πάρα πολλά στοιχεία της Αυστρίας και σχεδόν τις… μισές τιμές.

Διεθνείς εκδηλώσεις και δρώμενα, όπως το European Poker Tour και το Para Dance Sport European Championships φέτος, διοργανώνονται με όλο και συχνότερο ρυθμό στη χώρα και προσελκύουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην Τσεχία.

Τα κάστρα που προσφέρονται για επίσκεψη στο κοινό στην Τσεχία μόνο λίγα δεν είναι, όμως εκείνο που προσελκύει τους περισσότερους επισκέπτες, πιθανότατα και λόγω της στρατηγικής θέσης του, είναι το κάστρο της Πράγας.

Το κάστρο της Πράγας-2


Δεν μπορείτε να επισκεφθείτε την Πράγα χωρίς να δείτε το εντυπωσιακό κάστρο της Πράγας, αφού ακόμα και αν δεν το έχετε υπόψη, σίγουρα θα… πέσετε έστω και κατά λάθος πάνω του. Θα βρείτε μπροστά σας ένα κάστρο σε μία τεράστια έκταση 70.000 m².

Η κατασκευή του χρονολογείται από τον 9ο αιώνα, όταν και το Κάστρο της Πράγας ήταν η έδρα των Βασιλέων της Βοημίας.

Θεωρούμενο ως το μεγαλύτερο συνεκτικό συγκρότημα κάστρων, το Κάστρο της Πράγας περιλαμβάνει πολλά ιστορικά κτίρια, παλάτια, γραφεία, κήπους, αυλές και εκκλησίες διαφόρων αρχιτεκτονικών στυλ, προσελκύοντας επισκέπτες και λάτρεις της τέχνης από όλο τον κόσμο σε αυτή την αρχιτεκτονική και ιστορική πανδαισία.

Το Κάστρο της Πράγας έχει λάβει την αναγνώριση που του αξίζει, αφού ανακηρύχθηκε το μεγαλύτερο αρχαίο κάστρο στον κόσμο, σύμφωνα με το πάντα αξιόπιστο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Δέος προκαλεί η ύπαρξη ενός σιδερένιου χρηματοκιβωτίου με επτά κλειδαριές που βρίσκεται μέσα σε μια πόρτα θαλάμου εντός του κάστρου. Μέσα στο χρηματοκιβώτιο φυλάσσονται τα πολύτιμα κοσμήματα Bohemian Crown που περιλαμβάνουν το στέμμα του Αγίου Βέτσεσλα, το βασιλικό σκήπτρο και τον μανδύα της στέψης.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, δεδομένης της γεωγραφικής τοποθεσίας της Πράγας, το εν λόγω παλάτι διαθέτει έναν τροπικό κήπο που χτίστηκε κατόπιν αιτήματος του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Ροδόλφου του Β’. Αυτό, μάλιστα, κατέστη δυνατόν τον 16ο αιώνα και χρειάστηκε μεθοδικές διαδικασίες επιστημόνων φυτολόγων.

Όπως είναι λογικό, όλο αυτό το έργο τέχνης δεν αποπερατώθηκε αμέσως, αλλά χρειάστηκαν αιώνες για να βρεθεί στην κατάσταση που το θαυμάζουμε σήμερα. Μόλις ολοκληρώθηκε η επανάσταση της Βοημίας, το κάστρο υποβλήθηκε σε σημαντικές ανακαινίσεις το 1848, σε μία απαραίτητη, αλλά και καθ’ όλα συμβολική κίνηση.

Το 1918, με την ολοκλήρωση των βαλκανικών πολέμων που άλλαξαν πολλά δεδομένα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και οδήγησαν στην «πτώση» των αυτοκρατοριών, το κάστρο έγινε η έδρα του Προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας, κάτι που παραμένει έως και σήμερα.

Μετά από δέκα σχεδόν χρόνια, το κάστρο ολοκληρώθηκε το 1929. Η ανοικοδόμηση και οι αλλαγές στους χώρους του Κάστρου της Πράγας είναι μια συνεχιζόμενη υπόθεση, ακόμη και μέχρι σήμερα ως μια προσπάθεια διατήρησης του μεγαλείου και της ιστορίας αυτού του εμβληματικού ορόσημου.

Πλέον, το μεγάλο στοίχημα είναι η συντήρηση του και η διατήρησή του σε μία ιδανική κατάσταση που θα προσφέρει το σύμβολο της Τσέχικης Δημοκρατίας σε μία εξαιρετική κατάσταση και στις μελλοντικές γενεές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.