Το βασίλειο του μυθικού Κενταύρου

Το αυτοφυές δάσος πήρε το όνομά του από την μυθολογία και τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή. Είναι τόσο παραμυθένιο που μοιάζει σα να έχει ξεπηδήσει από έναν άλλον κόσμο. Κι αυτό γιατί οι εικόνες που προσφέρει είναι τόσο μαγευτικές, που δυσκολεύεται ο νους να χωρέσει πως είναι και αληθινές.

Αν έχεις επισκεφτεί, έστω και μία φορά το δάσος της Φολόης, οι εικόνες αυτές θα σου έχουν μείνει αξέχαστες. Πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα δρυοδάση της Ευρώπης και μοναδικό στα Βαλκάνια. Βρίσκεται στην Ηλεία, στα νοτιοδυτικά του βουνού Ερύμανθος και σμφωνα με τη μυθολογία, πήρε το όνομά του από τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή.

Το δρυοδάσος της Φολόης είναι από τα σπανιότερα στην Ευρώπη

Στο οροπέδιο της Φολόης, οι βελανιδιές καλύπτουν έκταση πολλών χιλιάδων στρεμμάτων, δημιουργώντας ένα από τα λίγα αμιγώς σπερμοφυή τέτοια δάση στην Ευρώπη. Κυριαρχούν οι ευθύκορμες βελανιδιές, που οι ντόπιοι ονομάζουν Κάπελη, αλλά υπάρχουν και δέντρα με μεγάλο κορμό και πολλά κλαδιά.

Το δρυοδάσος της Φολόης είναι από τα σπανιότερα στην Ευρώπη

Το δάσος βρίσκεται μέσα στις λεκάνες απορροής των ποταμών Ερυμάνθου και Πηνειού κι αποτελεί πλούσιο οικοσύστημα με ποικίλη πανίδα και χλωρίδα. Στη φιλόξενη αγκαλιά του απαντώνται μεταξύ άλλων φιδαετοί και χρυσαετοί, πετρίτες και αλκυόνες, τσαλαπετεινοί και δρυοκολάπτες, αποδημητικά πουλιά αλλά και αγριογούρουνα, τσακάλια και αλεπούδες.

Το δρυοδάσος της Φολόης είναι από τα σπανιότερα στην Ευρώπη

Η πρόσβαση στο δρυοδάσος μπορεί να γίνει είτε από τον Πύργο Ηλείας, μέσω αρχαίας Ολυμπίας και Λάλας, είτε από την Τρίπολη, είτε από την Πάτρα. Αποτελεί αγαπημένο προορισμό πολλών ταξιδιωτών και είναι ιδανικό για επίσκεψη όλες τις εποχές του χρόνου. Ωστόσο, την Άνοιξη και το καλοκαίρι που τα πάντα είναι ανθισμένα, το δάσος της Φολόης είναι απλά μαγευτικό.

Το δρυοδάσος της Φολόης είναι από τα σπανιότερα στην Ευρώπη

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *