Το «δώρο» της ΤτΕ, η μείωση των δαπανών και οι μικρότερες επενδύσεις έφεραν υπερπλεόνασμα

Το «δώρο» της ΤτΕ, η μείωση των δαπανών και οι μικρότερες επενδύσεις έφεραν υπερπλεόνασμα

Το «δώρο» της ΤτΕ, η μείωση των δαπανών και οι μικρότερες επενδύσεις έφεραν υπερπλεόνασμα 1

Με τη βοήθεια του μερίσματος της Τράπεζας τη Ελλάδος και τα υπερέσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και με μικρές αρρυθμίες, ο προϋπολογισμός στο πρώτο δίμηνο του έτους παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 2,75 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,3 δισ. ευρώ.

Οι αποκλίσεις έναντι των στόχων καταγράφονται στα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ, κυρίως των ενεργειακών προϊόντων, οι οποίες όμως δεν ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8,975 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,135 δισ. ευρώ ή 14,5% έναντι του στόχου, ενώ στο σκέλος των δαπανών καταγράφεται μείωση κατά 310 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το πρώτο δίμηνο του έτους:

• Τα έσοδα ανήλθαν σε 8,975 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,135 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι τον Φεβρουάριο εισπράχθηκε το ποσό του μερίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 614,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 214,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

• Οι επιστροφές εσόδων  (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 719 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 110 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (609 εκατ. ευρώ).

• Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων  (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 675 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 452 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

• Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2018 ανήλθαν στα 7,433 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 310 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (7,743 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7,246 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 112 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες

Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 147 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 187 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 198 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Φεβρουάριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,257 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 95 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,154 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 11 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 104 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 106 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα τον εν λόγω μήνα ανήλθαν στα 4,223 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 275 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *