Τηλεοπτικές μεταδόσεις σε ανάλυση 4K: Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δόθηκαν στα δίκτυα και τους παρόχους περιεχομένου

Τηλεοπτικές μεταδόσεις σε ανάλυση 4K: Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δόθηκαν στα δίκτυα και τους παρόχους περιεχομένου

Τηλεοπτικές μεταδόσεις σε ανάλυση 4K: Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δόθηκαν στα δίκτυα και τους παρόχους περιεχομένου 1

Μπαίνουν σιγά σιγά οι βάσεις για τη νέα εποχή στις τηλεοπτικές μεταδόσεις, καθώς το Ultra HD Forum δημοσίευσε το δεύτερο σκέλος των κατευθυντήριων γραμμών για τις εταιρείες που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μεταδόσεις σε ανάλυση 4K. Ο οργανισμός ελπίζει ότι θα καταστεί εφικτή η μετάδοση video στα 100-120fps (ανάλογα με την περιοχή) με δυνατότητα fallback στα 60fps, ενώ προωθεί την χρήση δυναμικών HDR video formats όπως τα Dolby Vision και SL-HDR, αλλά και τα Dolby AC-4 και MPEG-H για τον ήχο.

Εξυπακούεται ότι όλα αυτά απαιτούν μεγάλο bandwidth και το Ultra HD Forum ποντάρει στο CAE (Content Aware Encoding) όπου η κωδικοποίηση θα μειώσει την χρήση των δεδομένων σε αρκετά χαμηλά επίπεδο. Τα δίκτυα που έχουν ήδη τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μεταδόσεις σε ανάλυση 4K ίσως δεν χρειαστεί να προχωρήσουν σε κάποια αναβάθμιση, ιδιαίτερα αν το περιεχόμενο τους περιλαμβάνει πολλές σταθερές εικόνες (π.χ. talk shows).

Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε απλά για κατευθυντήριες γραμμές και όχι για τελικό πρότυπο, επομένως, έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας μέχρι να δούμε μεταδόσεις σε ανάλυση 4K.

[PR]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *