ΝΕΥΡΟΑΝΑΔΡΑΣΗ NEVROFEEDBACK

Τι είναι η Νευροανάδρασης (neurofeedback);

Η Νευροανάδραση είναι μια μορφή της Βιοανάδρασης. Η Νευροανάδραση είναι μία στρατηγική μάθησης, η οποία καθιστά τον άνθρωπο ικανό να μεταβάλλει τα εγκεφαλικά του κύματα.

Τι είναι τα εγκεφαλικά κύματα;

Η μέτρηση και καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου ονομάζεται ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (Η.Ε.Γ.). Ο Richard Caton ανακάλυψε το Η.Ε.Γ. στα ζώα το 1875, ενώ το 1929 o Γερμανός ψυχίατρος HansBerger ανέπτυξε και εφάρμοσε τις πρώτες Η.Ε.Γ. τεχνικές σε ανθρώπους.

Στο Η.Ε.Γ απεικονίζεται η δραστηριότητα του εγκεφάλου, η οποία εκτός από διάφορους βιολογικούς παράγοντες επηρεάζεται από την κατάσταση συνειδητότητας του ατόμου. Το φυσιολογικό ανθρώπινο Η.Ε.Γ. υποδιαιρείται σε συγκεκριμένες κατηγορίες κυμάτων: δέλτα (0.5 – 4 Hz), θήτα (4 – 8 Hz), άλφα (8 – 12 Hz) και βήτα (+12 Hz). Κάθε κατηγορία έχει συσχετισθεί με συγκεκριμένες καταστάσεις συμπεριφοράς και αντίληψης. Για παράδειγμα, τα κύματα Θ, έχουν συσχετισθεί με δημιουργικότητα, εσωτερική εστίαση, θεραπεία και βαθιά χαλάρωση.

Με απλά λόγια:

Πρόκειται για μία μέθοδο άμεσης, συστηματικής κι επιλεκτικής εκγύμνασης του εγκεφάλου. Είναι μια σύγχρονη μέθοδος, η οποία βοηθά στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών του εγκεφάλου.

Εφαρμόζεται από ψυχολόγους, καθώς δεν αποτελεί διαγνωστικό μηχάνημα αλλά πληροφοριακό με άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα. Συνεπώς, είναι μία εφαρμογή της Βιοανάδρασης, κατά την οποία το άτομο μπορεί να παρακολουθήσει σε ειδική οθόνη το ηλεκτροεγκεφαλογράφημά του, στο οποίο παρουσιάζεται η εγκεφαλική του δραστηριότητα.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία το άτομο εκπαιδεύεται στον έλεγχο της δραστηριότητας του κεντρικού νευρικού του συστήματος. Με τη βοήθεια αισθητήρων που τοποθετούνται στο κεφάλι γίνεται η μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, η οποία γίνεται αντιληπτή μέσω βίντεο, εικόνων και ήχου. Το άτομο παίρνει άμεση πληροφόρηση για αυτή, γεγονός που το βοηθάει να την ελέγξει.

Ποιος είναι ο σκοπός της Νευροανάδρασης (neurofeedback);

Σκοπός της Νευροανάδρασης είναι να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα και έπειτα να παγιώσει αυτή τη σωστή λειτουργία, αφού έχει ήδη μειώσει ή εξαλείψει πλήρως τα συμπτώματα.

Η Νευροανάδραση δε δρα ανταγωνιστικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως να λαμβάνει ο ασθενής αλλά αντιθέτως υποστηρίζει τη φαρμακοθεραπεία.

Σε πολλές περιπτώσεις, ανάλογα με το είδος της διαταραχής και το ιστορικό του κάθε ατόμου, μπορεί να τον βοηθήσει να μειώσει δραστικά ή να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή και να απαλλαχτεί από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες κάποιων σκευασμάτων.

Πώς εφαρμόζεται η Νευροανάδραση;

Κατά τη διάρκεια της Νευροανάδρασης εφαρμόζουμε ηλεκτρόδια στο τριχωτό της κεφαλής για να καταγράψουμε την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου με τη χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Τα ΗΕΓ κύματα μας δίνουν με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο πληροφορίες για ορισμένες καταστάσεις και γνωστικές διεργασίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Δεδομένου ότι η εικόνα του ΗΕΓ από μόνη της δεν μπορεί να εκπροσωπεί την ανάδραση, σε δεύτερη οθόνη εμφανίζεται π.χ. ένα αεροσκάφος που κινείται σύμφωνα με τις αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Καθήκον του εκπαιδευόμενου είναι να μειώσει ή να αυξήσει το αεροσκάφος. Η μέθοδος αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας συμπεριφοράς που έχει τεθεί ως στόχος, η οποία αντιστοιχεί σε ένα πιο ευνοϊκό συνδυασμό των εγκεφαλικών κυμάτων. Μέσα από ειδικό προγραμματισμό του λογισμικού ανατροφοδότησης, μπορεί να εκπαιδευτεί κάθε πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Η μέθοδος δεν έχει αρνητικές παρενέργειες.

Σε τι καταστάσεις εφαρμόζεται η Νευροανάδραση;

Η Νευροανάδραση μπορεί να εφαρμοστεί με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση αγχωδών διαταραχών, όπως οι προσβολές πανικού, οι φοβίες, το σύνδρομο μετατραυματικού στρες, το γενικευμένο άγχος, σε διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή, και στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα.

Έχει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ημικρανιών, των διαταραχών ύπνου, και συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων παιδιών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές αλλά και ασθενών που εμφανίζουν νευρολογικές παθήσεις, όπως άνοια, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία ή αναρρώνουν από ισχαιμικά επεισόδια ή εγκεφαλικές κακώσεις.

Επίσης, η Νευροανάδραση ενδείκνυται σε αυτούς που θα ήθελαν να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους σε κάποιο άθλημα ή ταλέντο. Η αιτία όλων των προαναφερόμενων δυσκολιών έγκειται στην αποσταθεροποίηση της ηλεκτρικής και χημικής λειτουργίας του εγκεφάλου, για τον λόγο αυτό στο κέντρο μας εφαρμόζεται αποκλειστικά με παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη. Για να μπορέσει ο εκπαιδευόμενος να αποθηκεύσει τους νέους ρυθμούς με πρακτικές και νέες δεξιότητες, τις οποίες θα μπορεί να αναπαράγει ανά πάσα στιγμή στη ζωή του.

Ποιος είναι ο στόχος μας;

Ο στόχος μας στην Αυτοϊαση μέσα από την εφαρμογή της Νευροανάδρασης συνδυαστικά με βραχείας διάρκειας ψυχοθεραπεία, είναι να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο μας, ώστε να μπορεί να αυτορυθμίζεται, να επιτυγχάνει μια κατάσταση χαλαρής εγρήγορσης και να μπορεί χωρίς κόπο να την διατηρεί και να την προκαλεί.

Δείτε περισσότερα για ψυχική υγεία:

Tagged : # # # # # # # # # # # # # # # # #

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *