Όλα στη ζωή θεωρούνται τύχη από τους περισσότερους ανθρώπους. Ισχύει, όμως, πράγματι αυτό; Διαβάστε το άρθρο μας και θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Η “Αρχή Pareto” θεωρήθηκε αρχικά μια μαθηματική εξίσωση που θα προέβλεπε το υψηλότερο εισόδημα των ανθρώπων που ζουν μέσα σε μια κοινωνία. Στην πορεία, καθώς άρχιζε να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, μπορούσε να εφαρμόζεται σχεδόν παντού. Οι αλλαγές που μπορεί να επιφέρει αν την εισάγουμε στην ζωή μας μπορούν να είναι πραγματικά απίστευτες.

Τι Είναι η Αρχή Pareto;

Αρχή Pareto: ένα θεμέλιο για ποιοτική παραγωγικότητα

Ο κανόνας 80/20 αναφέρει ξεκάθαρα ότι το 80% των αποτελεσμάτων, προέρχεται από το 20% των προσπαθειών μας.

Η Αρχή Pareto μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν παντού:

 • Στον πληθυσμό
 • Σε ενεργειακά αποθέματα
 • Βιβλία
 • Εγκληματικότητα
 • Ατυχήματα
 • Ρουχισμό
 • Καιρό
 • Διαζύγιο
 • Καθημερινή ζωή
 • Επίτευξη στόχων

2 Τρόποι να Εισάγουμε την Αρχή Pareto στην Ζωή μας

1. Κατανοώντας ότι το Λίγο Μπορεί να Είναι Αρκετό

Ο κανόνας του 80/20 στοχεύει να μπορέσουμε να δούμε τη συνολική εικόνα. Να μην βλέπουμε μόνο το δέντρο και να χάνουμε το δάσος…

Εντοπίζοντας το 20% των δραστηριοτήτων που έχουν πραγματικά αξία μπορούμε να παράγουμε το 80% των αποτελεσμάτων. Συγκεντρώνοντας την προσοχή μας στο καθοριστικό 20% μας βοηθά να πετυχαίνουμε περισσότερα, με λιγότερη προσπάθεια και σε αισθητά μικρότερα διαστήματα.

Η Αρχή Pareto, όμως, δεν έχει να κάνει με το να αποφεύγουμε ή να αναβάλουμε δραστηριότητες. Ο κανόνας της συνδέεται άμεσα με το να κατανοήσουμε ποιες προσπάθειες μας φέρνουν το βέλτιστο ποσοστό των θετικών αποτελεσμάτων στην καθημερινότητα μας.

2. Πετυχαίνοντας Περισσότερα με Λιγότερο Κόπο

Ο τρόπος που σκεφτόμαστε λειτουργεί βάση της κοινωνικής ευθύνης, και τις περισσότερες φορές επωμιζόμαστε ευθύνες που δεν μας αφορούν καν. Είναι πολλές οι φορές που απασχολούμε τη σκέψη μας με δραστηριότητες ανούσιες.

Η Αρχή Pareto μας διδάσκει ότι είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε όχι μόνο το καθ’ αυτό 80/20, αλλά και την ποιότητα στη ζωή μας. Σκοπός δεν είναι μόνο να ασχοληθούμε με το 20%, αλλά να καταφέρουμε ένα πραγματικά ποιοτικό 80% της ζωής μας. Αυτό δεν αφορά μόνο το οικονομικό κομμάτι της ζωής μας, όπως αρχικά είχε ερμηνευτεί.

nomos-80-20-archi-pareto-gia-na-allaxis-ta-panta

Συνδυασμός Προσπάθειας – Ανταμοιβής

Υπάρχουν 4 ειδών τρόποι όταν θέλουμε να πετύχουμε κάτι:

 1. Χαμηλή Προσπάθεια = Χαμηλή Ανταμοιβή: Προσπαθούμε την τελευταία στιγμή.
 2. Υψηλή Προσπάθεια = Χαμηλή Ανταμοιβή: Ασχολούμαστε αμέτρητες ώρες χωρίς να πραγματοποιούμε ποιοτική δουλειά.
 3. Υψηλή Προσπάθεια = Υψηλή Ανταμοιβή:Πετυχαίνουμε ποιοτική δουλειά μετά από υψηλή επένδυση ενέργειας.
 4. Χαμηλή Προσπάθεια = Υψηλή Ανταμοιβή: Επιλέγουμε κινήσεις κλειδιά, που μας βοηθούν περισσότερο για δημιουργική δουλειά, χωρίς αποσπάσεις και μόνο τις ώρες που είμαστε πιο παραγωγικοί.

Πως να Χρησιμοποιήσουμε την Αρχή Pareto στην Ζωή μας;

Η Αρχή Pareto βοηθά στην αξιοποίηση χρόνου και παραγωγικότητας σε όλους τους τομείς της ζωής. Μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στη ψυχική μας υγεία.

 • Συνήθειες: Αποφύγετε καθημερινές συνήθειες που καταναλώνουν την ενέργειά σας και δεν αφήνουν χώρο για να είστε παραγωγικοί.
 • Σκέψεις: Προσπαθήστε να κάνετε θετικές σκέψεις για να παράγετε ποιοτικότερο 80%.
 • Συναισθήματα: Αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας. Αποφύγετε αυτά που σας ρίχνουν ψυχολογικά και βαραίνουν τη μέρα σας.
 • Εργασία: Εντοπίστε το 20% των δραστηριοτήτων της δουλειάς σας, για να κερδίσετε το 80% της απόλαυσης.
 • Σχέσεις: Ξεκαθαρίστε τον κοινωνικό και οικογενειακό σας κύκλο. Ο κάθε άνθρωπος στη ζωή σας σας επηρρεάζει με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο. Κρατήστε κοντά σας αυτούς που έχουν θετική επιρροή και δεν καταναλώνουν την ενέργειά σας άσκοπα.
 • Όλο το 24ωρο: Καταγράψτε με λεπτομέρεια τις δραστηριότητες σας για ένα ολόκληρο 24ωρο. Χωρίστε τη μέρα σας σε κατηγορίες όπως εσείς θεωρείτε (π.χ. Παραγωγικότητα, Κούραση, Ευτυχία, Απόλαυση…).

Το πως θα ονομάσετε τις κατηγορίες σας αφορά καθαρά τον εαυτό σας. Θα πρέπει, όμως, να είστε αντικειμενικοί. Εσείς θα κρίνετε αν η δουλειά σας είναι κουραστική, αλλά προσφέρει μια άνετη οικονομική ζωή. Βαθμολογήστε τις δραστηριότητές σας.

Ορισμοί Αρχή Pareto

-Οτιδήποτε μπορεί να υπολογιστεί, μπορούμε και να το διαχειριστούμε.

-Επενδύοντας χρόνο και ενέργεια σε σημαντικές αξίες της ζωής μπορούμε να έχουμε περισσότερα ποιοτικά αποτελέσματα σε τομείς που είναι πιο σημαντικοί.

-Αντί να χαραμίζουμε το 80% του χρόνου μας για να πετύχουμε το 20% των αποτελεσμάτων, μπορούμε να επενδύσουμε την ίδια ενέργεια και χρόνο σε 4 άλλες δραστηριότητες που προσφέρουν η κάθε μια το 80% των αποτελεσμάτων η κάθε μια.

-Όταν δεν κάνουμε μια συνειδητή επιλογή στους τομείς που επενδύουμε την ενέργεια μας, κάνουμε επιλογή εναντίων δραστηριοτήτων που πιθανόν να προσφέρουν περισσότερα αποτελέσματα και πιο γρήγορα.

 

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *