Θα σαρώσει και τις αγορές ένα δεύτερο κύμα του ιού;

REUTERS/LUCAS JACKSON

Της Νατάσας Στασινού
nstas@naftemporiki.gr 

Οι αγορές μετοχών βίωσαν το πρώτο εξάμηνο του έτους ένα «τρενάκι του τρόμου» με απότομη απογείωση και εξίσου απότομες βουτιές οφειλόμενες κατά κύριο λόγο στο αιφνίδιο σοκ, που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία του Covid19. Έχοντας κάνει βουτιά 35% από τις 20 Φεβρουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου, τώρα απέχουν και πάλι 10% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου. Το χαμένο έδαφος καλύφθηκε εν μέρει χάρη στις εντυπωσιακές παρεμβάσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπήρξαν ενδείξεις για πιθανή νέα διόρθωση. Τι θα γίνει λοιπόν στο επόμενο εξάμηνο;

Μία πρόγευση για τα όσα θα ακολουθήσουν ίσως μας έδωσε ο Μάρτιος. Με την ιό να έχει προ πολλού ξεφύγει από τα σύνορα της Κίνας και να εξελίσσεται ταχύτατα σε μία παγκόσμια πανδημία, μετοχές, εμπορεύματα και τιμές ομολόγων βρέθηκαν σε συγχρονισμένη βουτιά για το μεγαλύτερο διάστημα του μήνα. Το μακροβιότερο ράλι όλων των εποχών έληξε απότομα και άδοξα από έναν μυστηριώδη ιό, του οποίου ψάχναμε την πηγή και τα επόμενα βήματα. «Και τότε κάτι απίστευτο συνέβη στις 23 Μαρτιόυ» όπως θυμίζει και η Wall Street Journal. Η βουτιά των μετοχών έφτασε στον πάτο και ακολούθησε η ανάδυση. Τώρα τελευταία αυτή βρίσκει και πάλι εμπόδια μπροστά της. 

Είναι εξαιρετικά δύσκολο κανείς να προκαθορίσει την κατεύθυνση της αγοράς στο εξής, αφού η έντονη αβεβαιότητα που χαρακτήρισε το πρώτο εξάμηνο πρόκειται να μείνει κοντά μας για πολύ ακόμη. Το μεγάλο ερώτημα είναι βεβαίως τι θα γίνει με την εξέλιξη της πανδημίας. Είναι η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που βλέπουμε αυτό το διάστημα σε πολλές περιοχές του πλανήτη μία προσωρινή έξαρση ή έχει ήδη αρχίσει το δεύτερο κύμα; Και εάν έχουμε νέα κύματα, θα έχουμε οπωσδήποτε νέα lockdown ή θα δούμε τις κυβερνήσεις να τα αποφεύγουν με κάθε τρόπο; Πότε θα μπορούμε να πούμε ότι σταμάτησαν τα «χτυπήματα» των περιορισμών στην οικονομία; Πότε θα αισθανθούμε πιο ασφαλείς με την είδηση ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον ιό ή έστω μίας θεραπείας; 

Κανένας σοβαρός ειδικός δεν εκφράζει βεβαιότητες σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματα. Όλοι έχουν αντιληφθεί πως πρόκειται για μία νέα, πολύ διαφορετική μάχη από ό,τι άλλο είχε να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία έως σήμερα, της οποίας το παζλ θέλει ακόμη μάλλον αρκετό χρόνο και πολύ κόπο για να ολοκληρωθεί. Νέα δεδομένα έρχονται καθημερινά στο φως, αλλά αυτά δεν δίνουν πάντα απαντήσεις στις απορίες και τις ανησυχίες μας. Κάποιες φορές απλά ανατρέπουν τα παλαιότερα και έρχονται να προσθέσουν ακόμη περισσότερα ερωτήματα για τον τρόπο δράσης, εξάπλωσης και αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού. 

Η «βαθύτερη ύφεση στα χρονικά», όπως συνηθίζουμε να γράφουμε τους τελευταίους μήνες, επρόκειται να είναι ένας οξύς, αλλά σύντομος πόνος, πιστεύαμε. Τώρα και αυτό αναθεωρείται. Η διαδικασία της ανάρρωσης θα είναι μάλλον παρατεταμένη και ίσως κρύβει και υποτροπές. 

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *