Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στα σχολεία δοκιμάζουν στις ΗΠΑ…

Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στα σχολεία δοκιμάζουν στις ΗΠΑ... 1

Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε σχολεία; Είναι να μην γίνει η αρχή και απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί. Σύμφωνα με αναφορά του BuzzFeed News, το Lockport City School District στη Νέα Υόρκη θα ξεκινήσει τις δοκιμές ενός νέου συστήματος αναγνώρισης προσώπων και αντικειμένων που ονομάζεται “Aegis“.

Πρόκειται για μια πρώτη, πιλοτική δοκιμή του συστήματος για την παρακολούθηση των μαθητών και των εγκαταστάσεων του σχολείου. Η εγκατάσταση των καμερών και του λογισμικού είχε γίνει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά η δοκιμή αναμένεται ότι θα ξεκινήσει από τις 3 Ιουνίου.

Κρατήστε, επίσης, ότι για το συγκεκριμένο σύστημα δαπανήθηκαν περίπου $1.4 εκατ. από τα $4.2 εκατ. χρηματοδότησης που έλαβε το σχολείο με σκοπό να αγοράσει τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως laptops και tablets, αλλά είναι προφανές ότι έχουν άλλα σχέδια στην ατζέντα τους.

Το σύστημα Aegis έχει αναπτυχθεί από την καναδική εταιρεία SN Technologies και φαινομενικά μπορεί να ανιχνεύει συγκεκριμένους ανθρώπους που ενδεχομένως επιχειρήσουν να εισέλθουν στους χώρους του σχολείου. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται άτομα που έχουν διαπράξει εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως, οποιοσδήποτε του έχει απαγορευτεί η είσοδος σε σχολικά ιδρύματα και οποιοσδήποτε έχει ταξινομηθεί ως πιθανή απειλή με βάση έγκυρες πληροφορίες.

Ακόμη, το σύστημα Aegis μπορεί να εντοπίσει μαθητές ή προσωπικό που έχει αποβληθεί, αλλά δεν ξεκαθαρίζεται αν το Lockport θα το εκμεταλλευτεί με αυτόν τον τρόπο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έστειλε το σχολείο στους γονείς των μαθητών, το Aegis είναι απλά ένα σύστημα πρόληψης που μπορεί να ειδοποιήσει τις αρχές για πιθανές απειλές.

Τα στοιχεία που καταγράφονται θα διαγράφονται αυτόματα μετά από 60 ημέρες και υπόσχονται ότι δεν θα παρακολουθούν τις κινήσεις των μαθητών, του προσωπικού και των επισκεπτών, εάν δεν βρίσκονται στη “μαύρη λίστα”. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι το σύστημα θα επεξεργάζεται και θα αναλύει τα πρόσωπα όλων όσων επιχειρούν να μπουν στο σχολείο, έτσι ώστε να τα συγκρίνει με αυτή τη λίστα. Επιπρόσθετα, το Aegis μπορεί να αναγνωρίσει 10 διαφορετικούς τύπους όπλου, έτσι ώστε να αποτραπεί κάποια επίθεση από αυτές που βλέπουμε δυστυχώς συχνά στα σχολεία τα τελευταία χρόνια.

Όπως πάντοτε, μια τέτοια εφαρμογή της τεχνολογίας έχει υπέρμαχους και πολέμιους. Από τη μια πλευρά μπορείς να ισχυριστείς πως θα μπορέσουν να αποτρέψουν πολλές δυσάρεστες καταστάσεις, από την άλλη, “τσουβαλιάζεις” όλο τον κόσμο και τον περνάς από έναν διαρκή έλεγχο χρησιμοποιώντας πολύ προσωπικά δεδομένα.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Νέα Υόρκη έχει απευθυνθεί στο αρμόδιο τμήμα για την εκπαίδευση ζητώντας να μπλοκάρει το project εν τη γενέσει του, ενώ στο San Francisco έχει απαγορευτεί ρητά η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, ειδικά σε μέρη όπου υπάρχουν παιδιά.

[via]

Advertisements

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *