Τέμπη: Ο Γεραπετρίτης δημοσιοποίησε έγγραφα για το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα


Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα  τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας σχετικά με τους χρόνους παράδοσης και την θέση σε λειτουργία των έργων σηματοδότησης των τρένων με τη σύμβαση 717 του 2014

Aπό τον Οκτώβριο όλο το δίκτυο του κεντρικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης θα έχει τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και τα αναγκαία συστήματα του ETCS, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης , κατά την ενημέρωση που έκανε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής:

Αναφερόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα παραδόθηκε στην κυβέρνηση το 2019, κατεστραμμένη, γιατί είχε μεσολαβήσει φωτιά στις αρχές εκείνου του χρόνου. Η τηλεδιοίκηση ανακτήθηκε σε πλήρη λειτουργία στη Λάρισα, την 1.11.2022 και τη νύχτα του ατυχήματος το κέντρο τηλεδιοίκησης «λειτουργούσε απολύτως».

Την ίδια ώρα, η  κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα  τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείαςσχετικά με τους χρόνους παράδοσης και την θέση σε λειτουργία των έργων σηματοδότησης των τρένων με τη σύμβαση 717 του 2014, ως απάντηση στα όσα υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το ποσοστό ολοκλήρωσης των έργων των επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ . 

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, κατά την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, από το έργο της σηματοδότησης είχε παραδοθεί στον ΟΣΕ για εκμετάλλευση μόνον το τμήμα Σιδηροδρομικό Κέντρο Αθηνών (ΣΚΑ) – Οινόη (αυτό έγινε το 2016) , ενώ είχε αποδοθεί στον ΟΣΕ χωρίς να τεθεί σε λειτουργία το κομμάτι Πλατύ – ΤΧ5 (στη Θεσσαλονίκη) – κάτι που έγινε πραγματικότητα τον Σεπτέμβριο του 2020.  

Στον πίνακα αναφέρεται  ότι το ποσοστό ολοκλήρωσης του έργου της σηματοδότησης έχει φτάσει στο 69,23%, ενώ ήταν στο 32,69% το 2016 και το έργο της τηλεδιοίκησης  είναι στο 38,9%, ενώ δεν είχε ξεκινήσει κάν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. 

εγγραφα Τεμπη

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης, για να απαντήσει στον ισχυρισμό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν ότι δεν λειτουργούσε το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, κατέθεσε και το έγγραφο της παραλαβής από τον ΟΣΕ προς χρήση του τμήματος ΕΘΑ Ορφανών – Λάρισα, το Νοέμβριο του 2022. Σημειώνεται ότι ένα από τα στελέχη του ΟΣΕ που παρέλαβαν το σύστημα ήταν και ο επιθεωρητής Δημήτρης Νικολάου, ο οποίος πρόκειται να καταθέσει ανωμοτί για τα όσα συνέβησαν την μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου

Είχαν προβλεφθεί οι δύο σταθμάρχες που «δυστυχώς, δεν βρίσκονταν στη θέση τους, την κρίσιμη ώρα».

«Θέλω να καταγραφεί ρητά, στα πρακτικά. Το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας λειτουργούσε απολύτως. Όλη εκείνη την ημέρα όλες οι δρομολογήσεις αμαξοστοιχιών έγιναν με αυτόματη χάραξη, μέσω του κέντρου τηλεδιοίκησης. Λειτουργούσε στο ακέραιο. Αυτό το οποίο δυστυχώς συνέβη ήταν ότι ο συγκεκριμένος σταθμάρχης επέλεξε, αντί να κάνει την αυτόματη χάραξη, που προφανώς θα είχε προλάβει το κακό, να κάνει χειροκίνητη δρομολόγηση. Και εκεί συνέβησαν μια σειρά, μια αλληλουχία από τραγικά γεγονότα τα οποία σωρευτικά οδήγησαν στο να έχουμε το δυστύχημα», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε:

«Δεν έγινε η αυτόματη χάραξη, μολονότι λειτουργούσε ο πίνακας. Ο σταθμάρχης θεώρησε, κατά πάσα βεβαιότητα, ότι τα κλειδιά ήταν στη γραμμή ανόδου, ενώ ήταν στην κάθοδο, τελικώς έκανε διαγώνια κίνηση και βρέθηκε στην αντίθετη τροχιά. Επιπλέον δεν βρέθηκε ο σταθμάρχης μπροστά στον πίνακα ελέγχου, για να δει την κίνηση της αμαξοστοιχίας. Και δεν έγινε αυτόματη χάραξη και θεωρήθηκε εσφαλμένα ότι τα κλειδιά ήταν στην άνοδο ενώ ήταν στην κάθοδο, και δεν υπήρξε επιβεβαίωση για τη διαδρομή στην οποία βρισκόταν το τρένο, μέσα από τον πίνακα τηλεδιοίκησης που ήταν εκεί και λειτουργούσε».

Επιπροσθέτως, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι από τη στιγμή που υπήρχε τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, έπρεπε να γίνει αυτόματη χάραξη, μέσω τηλεδιοίκησης, διότι αυτό ήταν υποχρέωση που είχε επιβάλλει ο ίδιος ο ΟΣΕ, με ειδική εγκύκλιο του και αναφορά στον Κανονισμό, στις 23.12.2022. «Δεν έγινε αυτόματη χάραξη. Προφανώς ήταν μια προσωπική επιλογή», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *