Ταμείο Ανάκαμψης: Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στη συνάντηση Σάντσεθ- Λεβέν

Μια ανάσα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε με τον Σουηδό ομόλογό του Στέφαν Λεβέν. Ισπανία και Σουηδία διαθέτουν διαφορετικές απόψεις αναφορικά με το ύψος του προϋπολογισμού και τις επιστροφές από αυτόν καθώς και τα κριτήρια κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

«Πολύ δύσκολες ώρες μπροστά μας» δήλωσε πως βλέπει ο Ισπανός πρωθυπουργός ο οποίος επισκέφθηκε τον Σουηδό ομόλογό του για συνομιλίες πριν από μια σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συζητήσει μέτρα στήριξης των πληγεισών από την πανδημία ευρωπαϊκών οικονομιών.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. συνεδριάζουν στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 17-18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν σχέδια στήριξης, όμως η πρώτη συνεδρίαση με φυσική παρουσία μετά την έναρξη των lockdown τον Μάρτιο αναμένεται να αναδείξει τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών.

Η Σουηδία θέλει το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης να δίνει δάνεια μάλλον παρά επιχορηγήσεις, επιδιώκοντας παράλληλα έναν μικρότερο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε., θέσεις που την έχουν φέρει σε σύγκρουση με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία.

«Έχουμε διαφορετικές απόψεις για την απόκριση στην κρίση, αλλά μοιραζόμαστε έναν κοινό σκοπό», δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέντευξη Τύπου στην εξοχική κατοικία της κυβέρνησης Χάρπσουντ. «Αν καθυστερήσουμε την απόκριση καθυστερούμε την ανάκαμψη και η κρίση θα γίνει χειρότερη. Πρέπει όλοι να κάνουμε θυσίες για να φθάσουμε σε μια συμφωνία.»

Ηγέτες της Ένωσης επιδίδονται σε έναν καταιγισμό διμερών συναντήσεων στην προσπάθεια να πείσουν τις “φειδωλές” Σουηδία, Ολλανδία, Αυστρία και Δανία να κάμψουν την αντίθεσή τους στην πρόταση για ένα Ταμείο Ανάκαμψης που θα διαθέτει κεφάλαια 750 δισεκ. ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές μιας συμφωνίας τον Ιούλιο, ο Λεβέν είπε: «Είναι πολύπλοκο, πρέπει να παραδεχθούμε ότι είναι σύνθετο και θα είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι αδύνατο» (να επιτευχθεί συμφωνία).

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε και αυτό χρειάζεται και από τις δύο πλευρές. Αλλά την ίδια στιγμή όλες οι χώρες έχουν τα όριά τους. Άρα θα πρέπει να βρούμε μια γέφυρα», είπε.

Βάσει της πρότασης της Επιτροπής, η οποία υποστηρίζεται από τη Γερμανία και τη Γαλλία, καθώς και από χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία που επιδιώκουν να λάβουν κεφάλαια για να ανοικοδομήσουν τις σκληρά πληγείσες οικονομίες τους, τα δύο τρίτα (των κεφαλαίων) του ταμείου ανάκαμψης θα πρέπει να δοθούν υπό τη μορφή επιχορηγήσεων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *