Talk of the market: Το κλίμα στην Ελλάδα διαμορφώνουν τα ανοιχτά μέτωπα

Αναμενόμενη εν πολλοίς, εξαιτίας του lockdown και της κρίσης στον τουρισμό, η βουτιά 15,2% του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο. Με βάση αυτή την επίδοση η Ελλάδα είναι στον μ.ο. της ευρωζώνης (15%) και πέμπτη στην συνολική κατάταξη, όπου ηγείται η Ισπανία, με την μεγαλύτερη ύφεση (22,1%) ενώ ακολουθούν Γαλλία (19%), Ιταλία (17,3%) και Πορτογαλία (16,3%). Από την αρχή του έτους η ύφεση στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 7,9%οριακά κάτω από το 8%, όπου έχει θέσει τον πήχη φέτος η κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν δεν “διορθώνει” την πρόβλεψή της.

Σήμα διόρθωσης είχαμε στη Wall Street. Μετά την ιστορική άνοδο του Nasdaq, μια μέρα νωρίτερα, πάνω από τις 12.000 μονάδες, οι επενδυτές κεφαλαιοποίησαν κέρδη. Στο κόκκινο και η Ευρώπη, για τους δικούς της λόγους, ενώ στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης σταθεροποιήθηκε λίγο πάνω από τις 640 μονάδες σημειώνοντας άνοδο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Σήμερα, η πτώση στις τιμές του πετρελαίου προοιωνίζεται πιέσεις, με ενδεικτική την συμπεριφορά των ασιατικών αγορών στις πρώτες ώρες συναλλαγών. 

Εντός των τειχών, το κλίμα διαμορφώνουν τα ανοιχτά μέτωπα, της πανδημίας αλλά και των ελληνοτουρκικών, όπου αναπτύσσεται έντονο διπλωματικό παρασκήνιο με επίκεντρο την επανέναρξη των συνομιλιών με τη γείτονα. Εντωμεταξύ, συνεχίζεται ο κύκλος δημοσίευσης αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου. 

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε κύκλο εργασιών μειωμένο κατά 55,6 εκατ. ευρώ ή 2,4%. Ο μειωμένος όγκος πωλήσεων κατά 2.913 GWh ή 15,5%, είναι αποτέλεσμα της απώλειας μεριδίου αγοράς και της πτώσης της ζήτησης. Το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας μειώθηκε σε 69,9% από 77% το α’ εξάμηνο 2019. Σημειώνεται ότι το β’ τρίμηνο ήταν το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο θετικής λειτουργικής κερδοφορίας με το EBITDΑ της περιόδου στα 457,3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η διοίκηση αναβάθμισε το στόχο για φέτος στα 850 – 900 εκατ. ευρώ από 700 εκατ. ευρώ. Το καθαρό χρέος της εταιρείας μειώθηκε κατά 234 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο conference call για την ενημέρωση των αναλυτών η διοίκηση της Γρ.Σαράντης δήλωσε ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν πολύ καλοί μήνες προσθέτοντας ότι αν αυτή η τάση διατηρηθεί για το υπόλοιπο του έτους, τότε το β’ εξάμηνο θα είναι πιο αποδοτικό σε σύγκριση με το α’, κατά το οποίο οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 6,7%. Σημειώνεται ότι με εξαίρεση τις νέες δραστηριότητες, οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση.

Η αλυσίδα Svetofor, που αναπτύσσει ο ρωσικός όμιλος Torgservis με το σήμα MERE στην Ευρώπη, φέρεται να κάνει πράξη σχέδια ανάπτυξης στην Ελλάδα. Αψηφώντας τον ανταγωνισμό άλλων discounters όπως Lidl και Αldi, το ρωσικό σήμα επεκτείνεται πιο επιθετικά στην Ευρώπη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αλυσίδα discount στη Ρωσία, τα σχέδια της οποίας για την Ελλάδα θα πρέπει να αξιολογηθούν αφού επισημοποιηθούν, καθώς υπάρχουν ιδιαιτερότητες στην τοπική αγορά αλλά και η εμπειρία εταιρειών του κλάδου που δεν κατάφεραν να εδραιωθούν ή χρεοκόπησαν όπως Aldi, Dia, Plus ακόμη και η Carrefour.

Τελειώνει ο χρόνος για την απολογία των βασικών μετόχων της Folli Follie στην 35η τακτική ανακρίτρια. Σήμερα, έληγε η προθεσμία που είχαν λάβει αλλά ζήτησαν επιπλέον λίγες ημέρες… Οι κ.κ. Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και η χειραγώγηση της αγοράς, έλαβαν την προθεσμία που ζήτησαν και αναμένεται να απολογηθούν την άλλη Τετάρτη.

Στην υπόθεση της επιχειρηματικής οικογένειας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, σύμφωνα με τα παιδιά του, Παναγιώτη και Γιώργο, με τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Αθηνών απορρίφθηκε, ως ουσιαστικά αβάσιμη, η αγωγή που άσκησε τον Ιούνιο του 2017 ο πατέρας τους σε βάρος τους καθ’ υπόδειξη και υπό την καθοδήγηση του περιβάλλοντός του, σύμφωνα με τους ίδιους, αναφορικά με την ανάκληση δωρεάς μετοχών εξωχώριας holding εταιρείας τους λόγω δήθεν “αχαριστίας” τους… Πρακτικά δηλαδή, διατηρούν τον έλεγχο της ελβετικής εταιρείας Ferrowohlen AG.

naftemporiki.gr

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *