Talk of the market: Τα νέα για το εμβόλιο αντισταθμίζουν τους φόβους για την οικονομική κρίση

Τα νέα από το μέτωπο των επιστημονικών ερευνών για θεραπείες και εμβόλια κατά του Covid-19 αντισταθμίζουν βραχυπρόθεσμα τους φόβους για την οικονομική κρίση και καλλιεργούν προσδοκίες στο επενδυτικό κοινό. Το καλό διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα ευνοεί την ελληνική αγορά. Ο Γενικός Δείκτης μετά από εβδομαδιαίες απώλειες 0,17%, με μέση αξία συναλλαγών στα 28 εκατ. ευρώ, αναζητά κατεύθυνση πάνω από τις 630 μονάδες. 

Η κίνηση θεωρείται εφικτή από τους αναλυτές, που τονίζουν πάντως ότι παραμένουν οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην οικονομία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ύφεση στην Ελλάδα επιβεβαιώνει το δυσμενέστερο σενάριο στο β’ τρίμηνο ξεπερνώντας ο 15% – δυσμενείς είναι οι προβλέψεις και για την ΕΕ συνολικά. Αρχές Σεπτεμβρίου επίσημα στοιχεία.

Η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, παραδοσιακά, σηματοδοτεί την μεγάλη επιστροφή των αδειούχων ενώ συνδέεται και με φόβους για κορύφωση της νέας φάσης της πανδημίας μετά τα απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων των τελευταίων ημερών που αποδόθηκαν από τους ειδικούς στην επάνοδο παραθεριστών στις βάσεις τους – βλ. ποσοστά κρουσμάτων Covid-19 στην πρωτεύουσα και ειδικότερα σε περιοχές όπως Γλυφάδα, Βουλιαγμένη και Κηφισιά. Για την εκτίμηση της κατάστασης ενόψει λήψης νέων μέτρων η εβδομάδα ξεκινά με σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό. 

Εντωμεταξύ σήμερα περιμένουμε ανακοινώσεις για το μοντέλο επανεκκίνησης των σχολείων και ευρύτερα του τομέα εκπαίδευσης. Ως αρχική ημερομηνία έναρξης της χρονιάς είχε αναφερθεί η 7η Σεπτεμβρίου.

Πάντως σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραστεί μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογο του, Μπόικο Μπορίσοφ στην τελετή υπογραφής για την ολοκλήρωση της συμμετοχής της βουλγαρικής Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα κλείνουμε εκκρεμότητες με την Εφορία, ήτοι φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις διόρθωσης τετραγωνικών στους Δήμους. Οι σχετικές προθεσμίες εκπνέουν στις 28 Αυγούστου και στις 31 Αυγούστου αντίστοιχα ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμων δηλώσεων υπάρχει ο κίνδυνος επιβαρύνσεων και προστίμων.

Στις 7 Σεπτεμβρίου ανοίγει πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. Το μεγαλύτερο ποσοστό της επιδότησης, 65%, θα κατευθυνθεί σε υφιστάμενες επιχειρήσεις και το υπόλοιπο σε νέες ενώ θα κυμαίνεται από 30% έως 50% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, την περιφέρεια που δραστηριοποιείται και την κατηγορία της επιλέξιμης δαπάνης.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Mytilineos αναγνωρίζεται στον χρηματιστηριακό δείκτη βιώσιμης ανάπτυξης FTSE4Good (Emerging Index), με βαθμολογία μεγαλύτερη από το 92% των αξιολογημένων εταιρειών στον τομέα των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών. 

Στο επίκεντρο θα βρεθούν αυτή την εβδομάδα οι Alpha Bank και ΕΛΠΕ ενόψει των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων στις 27 Αυγούστου.

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών διαπραγματεύεται σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα 0,188 ευρώ ανά μετοχή (υπόκειται σε φόρο 5%), που προκύπτει από τη διανομή του υπόλοιπου μερίσματος για το οικονομικό έτος 2019, 0,029 ευρώ και από ενδιάμεσο μέρισμα 0,089 ευρώ. 

Σήμερα η αποκοπή και για την την Π.Πετρόπουλος (μετά την παρακράτηση φόρου ποσοστού 5% το καθαρό πληρωτέο μέρισμα ανέρχεται σε 0,096254 ευρώ ανά μετοχή). 

Από την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει η καταβολή του μερίσματος της ΓΕΚΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που εξηγεί ότι στο προς διανομή μέρισμα 0,095 ευρώ ανά μετοχή θα παρακρατηθεί φόρος μερισμάτων 5% και κατά συνέπεια το καταβλητέο μετά από φόρους μέρισμα ανά μετοχή θα διαμορφωθεί σε 0,090 ευρώ.

Στην ANEK, αύριο Τρίτη, 25 Αυγούστου, θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 36.146.665 νέων μετοχών της, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η καθεμία που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 10.843.999,5 ευρώ, λόγω μετατροπής 10.844.000 μετατρέψιμων ομολογιών, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ εκάστης, σε 36.146.665 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, με τιμή μετατροπής 0,30 ευρώ, στο πλαίσιο προγράμματος Μετατρέψιμου Ομολογιακού́ Δανείου 22 εκατ. ευρώ.

Aπό σήμερα Δευτέρα 24 Αυγούστου θα μπορούν να γίνονται δεκτές αιτήσεις στην πλατφόρμα kinoumeilektrika.ypen.gr, για τη δράση “Κινούμαι Ηλεκτρικά”. Συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορούν να αιτηθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες επιβατικών Δημοσίας Χρήσης-ΤΑΞΙ καθώς και νομικές οντότητες ανεξαρτήτου μορφής (ατομικές, ΑΕ, ΙΚΕ, ΕΕ, ΟΕ, ΕΠΕ, ΚΟΙΝΣΕΠ) και μεγέθους (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία και μεγάλη επιχείρηση). 

naftemporiki.gr

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *