Talk of the market: Με το δεξί μπήκε στη νέα εβδομάδα το χρηματιστήριο

Talk of the market: Με το δεξί μπήκε στη νέα εβδομάδα το χρηματιστήριο 1

Με το δεξί μπήκε στη νέα εβδομάδα το χρηματιστήριο, γεγονός που αποδίδεται από τους αναλυτές τόσο στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία όσο και στα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Ο Γενικός Δείκτης, μετά από καιρό, σημείωσε υπεραντίδραση συγκριτικά με τις επιδόσεις άλλων ευρωπαϊκών αγορών. Το κλίμα διεθνώς τροφοδοτούν οι διεργασίες σε κυοφορούμενα deals καθώς οι πιέσεις των τιμών λόγω πανδημίας έχουν κάνει ελκυστικές τις αποτιμήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις ενώ η βιωσιμότητα των εταιρειών στο νέο περιβάλλον απαιτεί συνεργασίες.

Στα ελληνοτουρκικά έχουν πέσει οι τόνοι αλλά το ρίσκο παραμένει ενώ στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς το δεύτερο κύμα φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ειδικοί προτείνουν νέα μέτρα, για τα οποία αναμένονται αποφάσεις και ανακοινώσεις στο πλαίσιο της σημερινής καθιερωμένης ενημερωτικής συνέντευξης τύπου. 

Στη σωστή κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα που αφορούν στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στο πλαίσιο της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της οικονομίας. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι αντιλαμβάνεται τους λόγους για τους οποίους το πρωτογενές πλεόνασμα μετατράπηκε σε έλλειμμα, για να συμπληρώσει ο κ. Σταϊκούρας ότι η χώρα έχει εφεδρείες, ήτοι “μαξιλάρι” 37,8 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ είχε συνάντηση και με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργο Ζαββό, με τον οποίο συζήτησαν το ρόλο των τραπεζών ώστε να φτάσουν στην πραγματική οικονομία τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Συζήτησαν επίσης για τα NPEs και τις προοπτικές που αναδεικνύει η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Mε τη συμμετοχή 34 εισηγμένων εταιρειών και δεκάδων θεσμικών πραγματοποιείται το 15ο Αnnual Greek Roadshow στο διάστημα 17,18 και 21 Σεπτεμβρίου. Θα δοθεί η δυνατότητα σε εισηγμένες εταιρείες να πραγματοποιήσουν ατομικές συναντήσεις με ξένους θεσμικούς επενδυτές και να παρουσιάσουν την στρατηγική τους, τα επενδυτικά τους σχέδια αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξής τους. Το παρόν αναμένεται να δώσει και ο πρωθυπουργός. 

Αυτή την εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις στον διαγωνισμό της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αναμένεται η καταληκτική προσφορά της CVC για το 80% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας. 

Σήμερα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης ανακοινώνει αποτελέσματα α’ εξαμήνου η Jumbo. Σημειώνεται ότι στο εξεταζόμενο διάστημα δεν περιλαμβάνεται η ευεργετική επίδραση των καλοκαιρινών μηνών.

Η πανδημία φέρνει αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Η παραχώρηση της Αττικής Οδού, που ελέγχεται σήμερα από Ελλάκτωρ και Άβαξ με 65% και 35% αντίστοιχα αφορά σύμβαση που λήγει το 2024. Ο χρόνος εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται στο πρώτο εξάμηνο του 2021 ενώ στις 11 Δεκεμβρίου αναμένεται η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για δεσμευτικές προσφορές στη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Όσον αφορά το Ελληνικό εξακολουθούν να εκκρεμούν ορισμένα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της άδειας καζίνο. Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι εξελίξεις αναφορικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη ΔΕΠΑ Υποδομών ενώ από το χαρτοφυλάκιο των 91 ακινήτων του ταμείου στην τελική ευθεία είναι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση έκτασης 345.567 τ.μ. στις Γούρνες Ηρακλείου.

Τέσσερις προϋποθέσεις έθεσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης για την επένδυση στις Σκουριές της Χαλκιδικής: σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας, περιβαλλοντικό αποτύπωμα σύμφωνο με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου και ουσιώδη αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Ο υπουργός επισκέφθηκε την επένδυση της Eldorado Gold με την Γενική Γραμματέα Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος.  

Επενδύσεις πάνω από 4 δισ. ευρώ στους τομείς εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να ενεργοποιήσει το Greek Green Funds που θα συστήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), που συμμετέχει στο ταμείο με 400 εκατ. ευρώ.

Eνα νέο σημείο εξυπηρέτησης ιδιωτών και επιχειρήσεων για προϊόντα και υπηρεσίες γύρω από το χρυσό (Piraeus Gold) άνοιξε στη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο δίκτυο της Τράπεζας Πειραιώς (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ηράκλειο) προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες επενδυτικού χρυσού, όπως πώληση, αγορά, εκτίμηση καθώς και φύλαξη. 

naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.