Talk of the Market: Οι εξελίξεις και οι προσδοκίες τροφοδοτούν το επενδυτικό ενδιαφέρον

  • Η υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας, η οποία θα λάβει χώρα αύριο, 15 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο (με βάση το tweet του Ντόναλντ Τραμπ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς), τροφοδοτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στις αγορές, με τις τιμές να ξεπερνούν τεχνικά όρια και τις αποτιμήσεις να απομακρύνονται από τα θεμελιώδη μεγέθη. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, που λαμβάνει κατεύθυνση από τις διεθνείς αγορές, σημειώνεται συσσώρευση με βάση το σημείο στήριξης των 910 μονάδων. Η τεχνική ανάλυση εντοπίζει αντίσταση στις 930 μονάδες. 

 

  • Μια βιώσιμη άνοδο θα μπορούσε να πριμοδοτήσει η πιθανότητα αναβάθμισης των προοπτικών της οικονομίας από διεθνείς οίκους. Σχετικές εκτιμήσεις δημοσίευσε πρόσφατα η Citigroup και ακολούθως άλλοι οίκοι, που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους και στην προετοιμασία του ΟΔΔΗΧ για έκδοση ομολογιακού δανείου 10ετούς ή 15ετούς διάρκειας έως 2,5 δισ. ευρώ, στο άμεσο διάστημα, πιθανόν και πριν την αξιολόγηση της Fitch, που αναμένεται στις 24 Ιανουαρίου.

 

  • Ολοκληρώνεται κατά πάσα πιθανότητα σήμερα στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων η συζήτηση που άρχισε την Παρασκευή με επίκεντρο το πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού για την παραχώρηση της άδειας καζίνο στο Ελληνικό. Θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμη για την έκδοση οριστικής απόφασης. Το πρακτικό πάντως, που αφορά τον έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων των υποψηφίων, Mohegan Gaming & Entertainment – ΓΕΚ Τέρνα και Hard Rock International, θέτει εκτός διαδικασίας την τελευταία.  
  • Σε τελικό στάδιο για την ανάδειξη πλειοδότη βρίσκεται ο διαγωνισμός της Alpha Bank για μεταβίβαση χαρτοφυλακίου ακινήτων που περιλαμβάνει κτήρια γραφείων στο Χαλάνδρι και την ΑΕΠ Αττικής ΙΙ ΑΕ, ιδιοκτήτρια οικοπέδου 6,8 στρεμμάτων επί του οποίου βρίσκεται το εμπορικό κέντρο South Polis στο Παλαιό Φάληρο, κτίριο μισθωμένο στα Village Cinemas και στα Jumbo, καθώς και κτιριακό συγκρότημα γραφείων. 
  • Eξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται το προσεχές διάστημα στην δρομολογημένη συμφωνία εξαγοράς της Forthnet από τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, μέσω της εταιρείας συμφερόντων του Alter Ego. Η τελευταία φέρεται να έχει ανεβάσει το τίμημα στα 41 εκατ. ευρώ εξασφαλίζοντας «κούρεμα» των δανείων της Forthnet από τις τράπεζες που ελέγχουν το 36,2% της εταιρείας.
  • Σε έκτακτη γενική συνέλευση καλεί σήμερα τους μετόχους της η Creta Farms. Στις 12.00 το μεσημέρι στα γραφεία της εταιρείας στο Ρέθυμνο, καλούνται να εκλέξουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. 
  • Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 10% της κοινοπραξίας Senfluga από την DAMCO, εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου. Υπενθυμίζεται ότι η Senfluga, στην οποία συμμετέχουν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου (Snam S.p.A. με 54%, Enagás Internacional S.L.U. με 18% και Fluxys S.A με 18% – που είναι επίσης μέτοχοι του ΤΑP), τον Δεκέμβριο του 2018 απέκτησε το 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι 535 εκατ. ευρώ. 
  • Απλοποιείται και επιταχύνεται η διαδικασία αδειοδότησης των σταθμών ΑΠΕ με πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Άδεια Παραγωγής που εκδίδεται σήμερα με απόφαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ. Σημειώνεται ότι οι χρόνοι εξέτασης εκκρεμών αιτήσεων ξεπερνούν τους 18 μήνες. Προωθείται αντικατάσταση της υφιστάμενης Άδειας Παραγωγής με Βεβαίωση Καταχώρησης σε Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ.
  • Πρόκειται για προαπαιτούμενο στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για υπερδιπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ και υπερτριπλασιασμό της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται από ΑΠΕ έως το 2030. Η αρμόδια Επιτροπή κλήθηκε να καταθέσει παρατηρήσεις επί του σχεδίου μέχρι 20 Ιανουαρίου. Μετά θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Φεβρουάριο.

Προτεινόμενα για εσάς

Δείτε περισσότερα οικονομικά θέματα και οικονομικές ειδήσεις στην κατηγορία Οικονομία.

Ροή ειδήσεων όλο το 24ωρο:

 

News1

Online εφημερίδα ποικίλης ύλης με νέα και θέματα 24 ώρες το 24ωρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *