Talk of the market: Χωρίς περιθώρια εφησυχασμού οι αγορές

Talk of the market: Χωρίς περιθώρια εφησυχασμού οι αγορές

Talk of the market: Χωρίς περιθώρια εφησυχασμού οι αγορές 1

H ψυχολογία δεν είναι καλή στις αγορές, με τα τοπικά lockdown να αναδύουν νέες οικονομικές αβεβαιότητες. Ακόμη και μια θετική αντίδραση μετά τις πιέσεις, όπως αυτή στο άνοιγμα των σημερινών χρηματιστηριακών συνεδριάσεων, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Υπό τις παρούσες συνθήκες μόνο ένα καλό νέο από το μέτωπο των επιστημονικών ερευνών για την ανακάλυψη εμβολίου ή αποτελεσματικής θεραπείας των ασθενών από Covid-19 θα μπορούσε να αλλάξει το σκηνικό. 

Είναι ενδεικτικό ότι η Carmen M. Reinhart, αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας μιλώντας στο Bloomberg είπε ότι η πανδημία μετατρέπεται σε μεγάλη οικονομική κρίση, με πολύ σοβαρές χρηματοοικονομικές συνέπειες.

Στις ΗΠΑ η επενδυτική κοινότητα κινείται σε ρυθμούς προεδρικών εκλογών ενώ στην Ευρώπη το ενδιαφέρον μονοπωλεί σήμερα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες με την Ελληνοκυπριακή πλευρά να θέτει θέμα Τουρκίας στην ατζέντα, σε συνέχεια της ενοχλητικής συμπεριφοράς της γειτονικής χώρας με πρόσχημα τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή του Καστελόριζου και την παραλία στα Βαρώσια.

Στο χρηματιστήριο, η εβδομάδα κλείνει με εμφανές το αποτύπωμα της έντασης στα εθνικά θέματα και με ζητούμενο το αν θα επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις στα επίπεδα πάνω από τις 600 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Χθες κατέγραψε νέα σημαντική πτώση 2,14%, με την αξία των συναλλαγών στη συνεδρίαση να διαμορφώνεται κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός της κεντρικής κυβέρνησης κατέγραψε έλλειμμα 11,265 δισ. ευρώ στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία σημειώθηκε κατάρρευση των φορολογικών εσόδων κατά 15% περίπου την ίδια περίοδο. Σε πρωτογενή βάση, ο προϋπολογισμός κατέγραψε έλλειμμα 7,008 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,568 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4,474 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο 9μηνο του 2019.

Πυκνώνουν οι επαφές για το σχέδιο της bad bank, την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων ανοιγμάτων των τραπεζών, το οποίο έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση από τα τέλη του περασμένου μήνα. Μάλιστα έχει αναθέσει την αξιολόγηση του στη γαλλική επενδυτική τράπεζα Lazard. Το σχέδιο παρουσιάζεται σταδιακά σε όλους τους εμπλεκόμενους αυτής της αγοράς και σήμερα κλείνει ο κύκλος ενημέρωσης εταιρειών διαχείρισης και τραπεζιτών. Την πρόταση για το εργαλείο της Asset Management Company που θα λειτουργεί συμπληρωματικά του “Ηρακλή”, επεξεργάστηκε η ΤτΕ με συμβούλους την Boston Consulting, την Rothschild και την Deloitte.

Εντωμεταξύ, σήμερα καταθέτουν τις απόψεις τους στη Βουλή για το νέο Πτωχευτικό, οι εκπρόσωποι του τραπεζικού συστήματος. Στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου που γίνεται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα παρέμβουν η ηγεσία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ήταν 1η Οκτωβρίου όταν η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) απηύθυνε πρόσκληση στα νομικά πρόσωπα που επιθυμούν τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, να καταθέσουν αιτήσεις στο πληροφοριακό σύστημα της ΕΕΕΠ. Μία εβδομάδα μετά είχαν κατατεθεί 18 αιτήσεις και χθες, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της επιτροπής Ευάγγελος Καραγρηγορίου είπε ότι έχουν κατατεθεί συνολικά 19 αιτήσεις.

Μετά από έντονη πολιτική αντιπαράθεση ψηφίστηκε χθες η τροπολογία για τη Λάρκο, η οποία εισάγει επίσης ρυθμίσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης κατατέθηκε η τροπολογία για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν πρόσφατα από τον μεσογειακό κυκλώνα “Ιανό”.

naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *