Τα σενάρια για επαναφορά του χρέους κάτω από το 200%

Τα σενάρια για επαναφορά του χρέους κάτω από το 200%

Τα σενάρια για επαναφορά του χρέους κάτω από το 200% 1

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου 
ttsiros@naftemporiki.gr

Αύξηση του δημοσίου χρέους σε απόλυτο αριθμό, αλλά σημαντική μείωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στη Βουλή. Ενώ η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει με το χρέος της γενικής κυβέρνησης στην περιοχή των 340-342 δισ. ευρώ και το ποσοστό ως προς το ΑΕΠ στην περιοχή του 200%, για την επόμενη χρονιά εκτιμάται ότι η αναλογία μπορεί να περιοριστεί κάτω από το 190%, ανάλογα βέβαια και με την πορεία του ΑΕΠ.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2021, η κυβέρνηση θα προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 5%-6%, ποσοστό που αν επιβεβαιωθεί θα φέρει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην περιοχή των 180 δισ. ευρώ από περίπου 170-172 δισ. ευρώ που αναμένεται να κλείσει φέτος ύστερα από την ύφεση 8% – 9% που θα καταγράψει, με βάση και την εξέλιξη της πανδημίας. 

Για την επόμενη χρονιά, η χώρα περιμένει σημαντικές εισροές πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αναμένεται να εκταμιευτούν οι υπόλοιποι πόροι από το πρόγραμμα Sure (σ.σ.: για το 2021 αναμένεται να εκταμιευτεί τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος), αλλά και τα πρώτα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

Προτεινόμενα για εσάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *