Τα πάθη της Αγίας Σοφίας

Η σημερινή ημέρα θεωρείται κρίσιμη, καθώς αναμένεται να εκδοθεί η μη δεσμευτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας περί του εάν η Αγία Σοφία μετατραπεί εκ νέου σε τζαμί ή θα διατηρήσει τον σημερινό μουσειακό χαρακτήρα της.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν πρόσφατα. Πάντως αντιδράσεις υπήρξαν από πολλές χώρες και μόλις χθες από τις ΗΠΑ. Το εάν οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα θα κριθεί σύντομα.

Ωστόσο, προσφυγές μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπήρξαν και στο παρελθόν –το 2005, το 2008, το 2018– και απερρίφθησαν. Η τελευταία προσφυγή έγινε από πρόεδρο συλλόγου ο οποίος ζητεί ακύρωση της αποφάσεως του υπουργικού συμβουλίου, το 1934, βάσει της οποίας η Αγία Σοφία μετετράπη σε μουσείο, αμφισβητώντας τη γνησιότητα της υπογραφής του Ατατούρκ.

Το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα μάλλον γραφολόγων και, ως εκ τούτου, πιθανολογείται πως η μη δεσμευτική απόφαση του ανωτάτου δικαστικού οργάνου της Τουρκίας θα είναι απορριπτική, όπως συνέβη και στο παρελθόν.

Κάποιοι υποστηρίζουν όμως ότι εις την παρούσα συγκυρία ο κ. Ερντογάν φιλοδοξεί να αναλάβει ρόλο ηγετικό μεταξύ των μουσουλμάνων. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα ήταν νέα απόδειξη της κατισχύσεως του Ισλάμ έναντι του χριστιανισμού.

Ούτως ή άλλως, η Αλωση της Πόλεως από «υπέροχο» ισλαμιστή, που προεξόφλησε ο προφήτης Μωάμεθ, δεν είχε εθνική αλλά θρησκευτική αναφορά. Και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί διαχέεται συμβολικά πέρα από τα όρια της Τουρκίας.

Εχουν τη σημασία τους τα σύμβολα, ασφαλώς. Εχει όμως και άλλα μέσα ο κ. Ερντογάν για να προωθήσει τις φιλοδοξίες του. Εξάλλου, στον τελευταίο εορτασμό της Αλώσεως αναγνώσθηκαν στην Αγία Σοφία αποσπάσματα από το Κοράνι. Και στον ιερό ναό διοργανώνονται επιδείξεις μόδας. Εχει τον τρόπο του ο κ. Ερντογάν να δίνει «περιεκτικές» λύσεις στα προβλήματα. Αλλά είναι απρόβλεπτος και ουδείς μπορεί να διατυπώσει προβλέψεις ασφαλείς.

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *