Συντηρεί την ένταση μέσω επιστολών στον ΟΗΕ η Αγκυρα

Συνεχίζει να προκαλεί η Αγκυρα καθώς ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ κατέθεσε με επιστολή του στις 18 Μαρτίου τις γεωγραφικές συντεταγμένες με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο του περασμένου Νοεμβρίου.

Με βάση αυτές τις συντεταγμένες η Τουρκία παραβιάζει απροκάλυπτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας καθώς στερεί τα τέσσερα ελληνικά νησιά από ΑΟΖ ενώ καταπατά κατάφωρα και την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος τον ΟΗΕ Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου στην επιστολή του μιλάει για τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, αρνείται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και προκλητικά υπαινίσσεται ότι είναι νόμιμες οι τουρκικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα ο κ. Σινιρλιόγλου προκλητικά χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία «ελληνοκυπριακή διοίκηση», μη αναγνωρίζοντάς της την κρατική της υπόσταση. Απεναντίας αναγνωρίζοντας το ψευδοκράτος των κατεχομένων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου υποστηρίζει ο τούρκος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ ότι η Τουρκία θα ορίσει θαλάσσιες ζώνες με όσες χώρες αυτή αναγνωρίζει και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις.

Σημειώνεται ότι με επιστολή της στις 19 Μαρτίου η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ κ. Θεοφίλη είχε απαντήσει στην κατάθεση των συντεταγμένων στην οποία είχε προχωρήσει η Αγκυρα στις 13 Νοεμβρίου 2019 αλλά και στην επιστολή που είχε καταθέσει ο Σινιρλιόγλου στο τέλος Φεβρουαρίου. 

Σε αυτήν τονίζει ότι η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές διεκδικήσεις «εν τω συνόλω τους, όπως και τις αυθαίρετες συντεταγμένες που έχουν προσαρτηθεί στην (τουρκική) επιστολή, που παράνομα ορίζει τα εξωτερικά όρια της διεκδικούμενης από την Τουρκία υφαλοκρηπίδας, σε πλήρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ως εκ τούτου, αυτοί οι ισχυρισμοί και οι προαναφερθείσες συντεταγμένες είναι κενές από οποιεσδήποτε νομικές επιπτώσεις. Δεν μπορεί να αποτελέσουν θεμέλιο οποιωνδήποτε νομικών δικαιωμάτων και δεν μπορεί να γίνει επίκλησή τους εναντίον της Ελλάδας.

Υπό αυτή την έννοια, η Ελλάδα διατηρεί τα δικαιώματά της υπό το διεθνές δίκαιο». Η επιστολή καταλήγει με την επισήμανση ότι η τουρκική τοποθέτηση στον ΟΗΕ «μαζί με άλλες παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην ίδια θαλάσσια περιοχή, σε πλήρη αδιαφορία για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όπως και άλλων γειτονικών χωρών, διακινδυνεύουν σοβαρά την ασφάλεια και την ειρήνη».

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *