Συναινετικό διαζύγιο εξπρές: Δείτε αναλυτικά ποια είναι τα δικαιολογητικά, η διαδικασία αλλά και τος κόστος

Συναινετικό διαζύγιο εξπρές: Δείτε αναλυτικά ποια είναι τα δικαιολογητικά, η διαδικασία αλλά και τος κόστος

ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΕΞΠΡΕΣ

Συναινετικό διαζύγιο εξπρές: Δείτε αναλυτικά ποια είναι τα δικαιολογητικά, η διαδικασία αλλά και τος κόστος

Το συναινετικό διαζύγιο σε συμβολαιογράφο αποτελεί πλέον μια άμεση διαδικασία η οποία πραγματοποιείται εξωδικαστικά ενώπιον συμβολαιογράφου. Στην διαδικασία θα πρέπει να συμμετέχουν ένας δικηγόρος από κάθε πλευρά και όχι ένας όπως μπορούσε να γίνει παλιότερα.

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας του συναινετικού διαζυγίου εξπρές μπορούν να ληφθούν αποφάσεις και για την διατροφή του ανήλικου τέκνου αλλά και για την επιμέλεια αλλά και τους τρόπους επικοινωνίας με τον γονιό που δεν έχει την επιμέλεια.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά του συναινετικού διαζυγίου εξπρές;

Για να μπορέσετε να καταθέσετε την αίτηση για συναινετικό διαζύγιο θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε συλλέξει τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  • Φωτοτυπίες δύο όψεων ταυτότητας των 2 συζύγων.
  • Ληξιαρχική πράξη του γάμου.
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
  • Ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου ή τέκνων (στην περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα τέκνα).

Ποια είναι η διαδικασία στο συναινετικό διαζύγιο εξπρές;

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εγκριθεί και να ξεκινήσει η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου εξπρές είναι να υπάρχει ενυπόγραφη συμφωνία μεταξύ των δύο πρώην συζύγων που θα δηλώνει την συναίνεση και των δύο. Μετά την κατάθεση της συμφωνία θα μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα συνολικής διάρκειας το ελάχιστο 10 ημερών.

Το γνήσιο των υπογραφών των συζύγων θα πρέπει να βεβαιώνεται από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που θα καταρτίσει τη συμβολαιογραφική πράξη. Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, βηματικά είναι η εξής:

  1. Συγκέντρωση δικαιολογητικών
  2. Σύνταξη ιδιωτικού συμφωνητικού περι λύσης γάμου και ρύθμισης, επιμέλειας και επικοινωνίας ανήλικων τέκνων (εφόσον υπάρχουν) καθώς και διατροφής τέκνου (προαιρετικά)
  3. Βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των συζύγων από τη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που θα καταρτίσει τη συμβολαιογραφική πράξη.
  4. Κατάρτιση συμβολαιογραφικής πράξης λύσης του γάμου
  5. Υποβολή αιτήματος για έκδοση εισαγγελικής εντολής για  λύση του γάμου
  6. Καταχώρηση των σχετικών εγγράφων και δήλωση της λύσης του γάμου στο αρμόδιο Ληξιαρχείο και την αρμόδια Μητρόπολη (εφόσον ο γάμος είναι θρησκευτικός)

Ποιο είναι το κόστος του συναινετικού διαζυγίου εξπρές;

Το κόστος του συναινετικού διαζυγίου εξπρές δεν είναι ένα πάγιο ποσό για όλους καθώς πέραν από την αμοιβή των δύο δικηγόρων αλλά και του συμβολαιογράφου το κόστος μεταβάλλεται και από την ύπαρξη ή όχι διατροφής ή από άλλα θέματα που μπορεί να ρυθμιστούν παράλληλα με το διαζύγιο.

Οι Δικηγόροι στην Θεσσαλονίκη είναι στην διάθεσή σας για όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με το συναινετικό διαζύγιο αλλά και το διαζύγιο.

Δείτε περισσότερα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *