Συνεχής η ανοδική τάση τιμών στην αγορά κατοικίας – Την τελευταία 7ετία οι αυξήσεις στην Αττική έφτασαν το 79%


Πολύ δύσκολα παρουσιάζονται τα οικονομικά δεδομένα για τους νέους – Συμπαρασύρουν και τα ενοίκια

Δυσκολεύουν τα πράγματα για την αγορά κατοικίας, ειδικά για τα νέα ζευγάρια, λόγω της συνεχής αύξησης στις τιμές πώλησης των ακινήτων, συμπαρασύροντας και τα ενοίκια.

«Από το 2017 έως το πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφουμε αυξητικές τάσεις των ζητούμενων τιμών πώλησης στα νεόδμητα ακίνητα που αγγίζουν περίπου το 79% στον νομό Αττικής, σε επίπεδα πολλές φορές υψηλότερα από το 2007-2008. Πλέον οι αυξήσεις είναι δυσανάλογες σε σχέση με τα εισοδήματα των Ελλήνων όσον αφορά και τις τιμές ενοικίασης και τις τιμές πώλησης», τόνισε ο πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θ. Μπάκας.

Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων το α’ τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 10,4% σε ετήσια βάση. Μεγαλύτερες ήταν οι αυξήσεις, κατά 10,8% σε νεόδμητες κατοικίες έναντι των παλαιότερων, οι τιμές των οποίων ανέβηκαν κατά 10,1%.

Στους Αμπελόκηπους, διαμέρισμα ηλικίας πέντε ετών πωλείται από 3.000 έως 3.700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρων, ενώ παλαιότητας άνω των 35 ετών η τιμή του τετραγωνικού ξεκινά από τα 1.400 ευρώ. Από 3.360 έως 4.600 ευρώ το τετραγωνικό θα πρέπει να διαθέσει κανείς για την αγορά νεόδμητου διαμερίσματος στην Αγία Παρασκευή έναντι 1.900 ευρώ που είναι η τιμή εκκίνησης για τα παλαιά σπίτια, αναφέρθηκε στην ΕΡΤ.

Αρκετά φθηνότερα είναι τα οικιστικά ακίνητα στο Περιστέρι, με τα νεόδμητα να διατίθενται από 2.440 έως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό και τα παλιά να ξεκινούν από τα 900 ευρώ το τετραγωνικό.

Για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι οι οι πρόσφατες παρεμβάσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και στην Golden Visa με στόχο τον περιορισμό της επενδυτικής ζήτησης για οικιστικά ακίνητα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο απαιτούνται περισσότερα μέτρα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης

Στην άμεση ενεργοποίηση σειράς μέτρων στρέφεται η κυβέρνηση. Πιο αναλυτικά, πρώτη παρέμβαση είναι το να υπάρξουν επιδοτούμενα δάνεια στην αγορά. Έχουμε ακούσει και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι έχει γίνει ένας σχεδιασμός να υπάρξει ένας δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου».

Ταυτόχρονα, υπάρχει το θέμα της ενεργοποίησης της κοινωνικής αντιπαροχής. Έχουν ήδη γίνει σχεδιασμοί, έχει εμπλακεί το Υπουργείο Οικογένειας. Ωστόσο, αυτό το μέτρο χρειάζεται χρόνο για να υλοποιηθεί, καθώς πρέπει εκτός από το να βρεθούν τα ακίνητα, να αρχίσει και η ανοικοδόμηση, να καθοριστούν οι όροι που θα «πέσουν» αυτά τα ακίνητα στην αγορά. Πρόκειται λοιπόν για ένα μέτρο το οποίο θα το δούμε να ωριμάζει προς το τέλος του 2025.

Οι νέοι περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις – τις ζητάει και η Τράπεζα της Ελλάδος – είναι κάτι το οποίο αναμένεται να συζητηθεί από το φθινόπωρο.

Έχει πέσει επίσης… στο τραπέζι η παροχή περισσότερων κινήτρων για να ανακαινιστούν ακίνητα και να διατεθούν για μακροχρόνια ενοικίαση, καθώς το στεγαστικό πρόβλημα δεν αποτυπώνεται μόνο στις τιμές πώλησης των ακινήτων, αλλά και στα ενοίκια.

Σχετικά Tags

κατοικία ενοίκια Αττική Ακίνητα

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *