Συναυλία για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Κλωντ Ντεμπυσύ

Συναυλία για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Κλωντ Ντεμπυσύ

Συναυλία για τα 100 χρόνια από το θάνατο του Κλωντ Ντεμπυσύ 1

Με γαλλικό αέρα έρχεται η τρίτη συναυλία του θεματολογικού κύκλου «Ο άνθρωπος και η φύση» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, αφιερωμένη στα «100 χρόνια από τον θάνατο του Κλωντ Ντεμπυσύ». Στο Μέγαρο Μουσικής στις 23/3 θα παρουσιαστούν έργα-σταθμοί του μουσικού ιμπρεσιονισμού, λεπτομερή ψηφιδωτά ευαίσθητης τελειότητας.

Στο πόντιουμ, ο διαπρεπής Ισπανός αρχιμουσικός Πέντρο Χάλφτερ θα διευθύνει μια βραδιά που ανοίγει με το ποιητικό «Πρελούδιο στο απόγευμα ενός φαύνου» του Κλωντ Ντεμπυσύ. Προχωρά στο εκρηκτικό «Κοντσέρτο για φλάουτο και ορχήστρα» του Ζακ Ιμπέρ, με σολίστ τη διεθνώς καταξιωμένη φλαουτίστα Μαγκαλί Μοσνιέ. Ακολουθεί το έργο «Μια βάρκα στον ωκεανό» του Μωρίς Ραβέλ και το πρόγραμμα κορυφώνεται με τη «Θάλασσα», τρία συμφωνικά σκίτσα για ορχήστρα, που αποτελεί ορόσημο για το συνθετικό ύφος του Ντεμπυσύ.

Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Λίγα λόγια για τα έργα

Κλώντ Ντεμπυσύ (1862 – 1918)

Γραμμένο από το 1891 ως το 1894, το συμφωνικό έργο «Πρελούδιο στο απόγευμα ενός φαύνου» είναι εμπνευσμένο από το γνωστό ποίημα του μεγάλου Γάλλου συμβολιστή ποιητή Στεφάν Μαλαρμέ «Το απόγευμα ενός φαύνου» (1876). Στο ποίημα, ο αρχαίος ρωμαϊκός θεός των δασών σε μία κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου προσπαθεί να θυμηθεί μία συνάντησή του με όμορφες νύμφες που αντιστέκονται στο ερωτικό του κάλεσμα. Το Πρελούδιο του Ντεμπυσύ εκτελέστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1894 στο Παρίσι και αποτελεί έκτοτε εμβληματικό έργο του ιμπρεσιονισμού στη μουσική.

Το συμφωνικό έργο «Θάλασσα» το οποίο αφιερώθηκε στον εκδότη Ζακ Ντυράντ, ολοκληρώθηκε στις 5 Μαρτίου 1905 κατά την παραμονή τού Ντεμπυσύ στην παραθαλάσσια πόλη Ήστμπορν της νότιας Αγγλίας και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στις 15 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς στο Παρίσι. Το εύρος της ενορχηστρωτικής παλέτας του Ντεμπυσύ, αποδίδει τον απαλό κυματισμό, την τρικυμία, την απεραντοσύνη και την αέναη κινητικότητα του θαλάσσιου όγκου.

Ζακ Ιμπέρ (1890 – 1962)

Ο Γάλλος συνθέτης Ζακ Ιμπέρ διατήρησε στο έργο του «Κοντσέρτο για φλάουτο και ορχήστρα» μία ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στην παράδοση και την πρωτοπορία με γνώμονα πάντα ένα εξαιρετικό γούστο. Από το πλουσιότατο έργο του, το Κοντσέρτο για φλάουτο είναι εκείνο που ακούγεται πιο συχνά στις μέρες μας, καθώς αποτελεί ένα από το κορυφαία και απαιτητικότερα κοντσέρτα του ρεπερτορίου του οργάνου. Γράφτηκε κατά τα έτη 1932-1933 για τον θρυλικό βιρτουόζο του φλάουτου, καθηγητή στο Ωδείο του Παρισιού, Μαρσέλ Μουάζ, ο οποίος και το παρουσίασε πρώτη φορά το 1934 στο Παρίσι.

Μωρίς Ραβέλ (1875 – 1937)

Το έργο «Μια βάρκα στον ωκεανό» είναι το τρίτο μέρος της πιανιστικής συλλογής Καθρέπτες (Miroirs) που συνέθεσε ο Ραβέλ κατά τα έτη 1904-1905 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πιανιστικά έργα του, αλλά και έργο-σταθμό στην προσωπική, συνθετική του εξέλιξη. Αφιερώθηκε στον ζωγράφο Πωλ Σορντ, στο σπίτι του οποίου συχνά συγκεντρώνονταν οι Απάχηδες, μία προοδευτική καλλιτεχνική ομάδα που διαμορφώθηκε στο Παρίσι, στις αρχές του 20ού αιώνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *