Συναντήσεις της επιτρόπου Βεστάγκερ για κρατικές ενισχύσεις και τράπεζες

Συναντήσεις της επιτρόπου Βεστάγκερ για κρατικές ενισχύσεις και τράπεζες 1

Τα ανοικτά ζητήματα των κρατικών ενισχύσεων που έχουν κριθεί παράνομες με αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, όπως είναι, για παράδειγμα, αυτές που αφορούν τη ΛΑΡΚΟ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει σήμερα το πρωί στην Αθήνα η αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ με τον πρωθυπουργό και τους αρμοδίους υπουργούς.

Αλλαγές

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αναμένεται να θέσει επί τάπητος αλλαγές στον χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων, με απώτερο σκοπό την ελαστικοποίηση των κανόνων για τη χορήγηση επιδοτήσεων προς μειονεκτικές περιοχές, όπως είναι για παράδειγμα η ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Συγκεκριμένα, θα επιδιώξει αλλαγή των κριτηρίων, έτσι ώστε να μην είναι μόνο το ΑΕΠ αυτό που καθορίζει το ύψος των ενισχύσεων.

Η επίτροπος θα συναντηθεί με τον κ. Αλέξη Τσίπρα και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Δραγασάκη, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και με τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Στ. Πιτσιόρλα.

Η αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού επίτροπος Μ. Βεστάγκερ θα συναντηθεί επίσης με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Τέλος, η κ. Βεστάγκερ θα μιλήσει στην ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Η ατζέντα

Ψηλά στην ατζέντα της επιτρόπου για τις διαβουλεύσεις της με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι εκκρεμότητες της ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων, κυρίως για τις περιπτώσεις της ΛΑΡΚΟ και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που είχαν δοθεί στη ΛΑΡΚΟ, ύψους 135 εκατ. ευρώ, κρίνοντας παράνομες τις εγγυήσεις που παρείχε το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία το 2008, το 2010 και το 2011, αλλά και τη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2009. Τον Φεβρουάριο του 2018 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της ΛΑΡΚΟ κατά της παραπάνω απόφαση, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή πρέπει να εφαρμοσθεί. Η επιλογή που απομένει στην κυβέρνηση ύστερα από αυτή την εξέλιξη είναι είτε η πώληση είτε η πτώχευση της εταιρείας.

Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Σε ό,τι αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), η επίτροπος αναμένεται να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόταση εξαγοράς τους από την ONEX. Οι οφειλές των ΕΝΑΕ προς το ελληνικό Δημόσιο από παράνομες κρατικές ενισχύσεις υπερβαίνουν τα 667 εκατ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *