Συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν στο Βερολίνο

Συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν στο Βερολίνο

Συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν στο Βερολίνο 1

Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει φιλόδοξα σχέδια για την ΕΕ όμως η καγκελάριος Μέρκελ δείχνει να διστάζει λόγω ισχυρών εσωκομματικών αντιστάσεων. Θα λειτουργήσει εν τέλει η «ατμομηχανή της Ευρώπης» στην μεταρρύθμιση της ΕΕ;

«Είναι σημαντικό να διεξαχθεί μια δημόσια συζήτηση για το τι σημαίνει Ευρώπη». Στην ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σκιαγράφησε την Τρίτη το όραμά του για την μελλοντική ΕΕ. Σήμερα ο γάλλος πρόεδρος συναντάται με την Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, όπου ήδη οι προτάσεις του είναι αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Ένα περίπου χρόνο νωρίτερα το σκηνικό ήταν διαφορετικό. Σχεδόν αμέσως μετά την εκλογή του οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις του νεαρού Μακρόν γίνονταν αποδεκτές στη Γερμανία με επευφημίες. Μερικούς μήνες αργότερα οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου άνοιξαν τον δρόμο για την θριαμβευτική είσοδο του λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στη γερμανική βουλή. Το διάστημα των έξι μηνών που χρειάστηκε για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, ο Μακρόν το είχε προβλέψει αρχικά για να εκπονήσει από κοινού με τη γερμανίδα καγκελάριο μια γαλλογερμανική στρατηγική για την ΕΕ του αύριο.

Ο Μακρόν αιφνιδιάζει ακόμα και πεπεισμένους Ευρωπαίους

Εκτός από την χρονική καθυστέρηση, η Άγκελα Μέρκελ έχει διάφορους λόγους να είναι επιφυλακτική. Θυμίζουμε ότι οι προτάσεις του γάλλου προέδρου περιλαμβάνουν από την μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης, με ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη και υπουργό Οικονομικών, μέχρι τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, την εγγύηση καταθέσεων και την Τραπεζική Ένωση.

Ακόμα και πεπεισμένοι Ευρωπαίοι, όπως η κ. Μέρκελ, έχουν ωστόσο αμφιβολίες, τις διατυπώνουν ωστόσο χαμηλόφωνα. Υπάρχουν όμως και γερμανοί συντηρητικοί πολιτικοί που μιλούν πάντως πιο ξεκάθαρη γλώσσα. Κυρίως οι δημοσιονομικές προτάσεις του γάλλου προέδρου προσκρούουν στη σθεναρή αντίσταση συντηρητικών βουλευτών. Κατ΄ αρχήν θα πρέπει να εξεταστεί αν οι προτάσεις Μακρόν είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας, δηλώνει ανοιχτά ο χριστιανοδημοκράτης Γιόαχιμ Πφάιφερ για τον οποίο η δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου δεν θα πρέπει να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. Μεταξύ των συντηρητικών υπάρχουν όμως και υποστηρικτικές, ως ένα βαθμό, φωνές, όπως του χριστιανοδημοκράτη βουλευτής Νόμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος δηλώνει στην DW ότι η κυβερνητική συμφωνία μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών είναι μια πρώτη απάντηση στον Εμ. Μακρόν. Και εκείνος ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των γερμανών πολιτών και της νέας κατεύθυνσης που καλείται να πάρει η ΕΕ.

Έτοιμη μέχρι τον Ιούνιο η γαλλογερμανική στρατηγική

Από την πλευρά τους οι σοσιαλδημοκράτες επικρίνουν την αντίσταση των συντηρητικών. Η επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD Αντρέα Νάλες υπενθυμίζει ότι η κυβερνητική συμφωνία επιγράφεται «Ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη». Όμοια θέση διατυπώνει και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τονίζοντας ότι ζούμε σε μια εποχή όπου χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Αντίθετα ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς εμφανίζεται εμφανώς συγκρατημένος στις φιλόδοξες προτάσεις του γάλλου προέδρου και, ίσως όχι άδικα, θεωρείται από πολλούς στη Γερμανία διάδοχος των συντηρητικών θέσεων του Βόλφκανγκ Σόιμπλε ως προς τα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά ζητήματα.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού φαίνεται να εξοργίζουν τους Πρασίνους. Την ώρα που η πρόεδρος του αντιπολιτευτικού κόμματος Αναλένα Μπέρμποκ λέει ότι με τον Μάρτιν Σουλτς αποχώρησε από την συγκυβέρνηση ο τελευταίος πραγματικός Ευρωπαίος, ο αρχηγός της Κ.Ο. των γερμανών Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ ζητά από τους ομολόγους του στο SPD και το συντηρητικό κόμμα να ταχθούν ανοιχτά υπέρ των προτάσεων Μακρόν.

Και η Άγκελα Μέρκελ; Δηλώνει ότι χαίρεται για την επίσκεψη Μακρόν, με τον οποίο θα συζητήσει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του. Η καγκελάριος είναι μάλιστα αισιόδοξη ότι μέχρι τον Ιούνιο Παρίσι και Βερολίνο θα έχουν καταλήξει σε μια κοινή στρατηγική. Η καγκελάριος εμμένει ότι σε καμία περίπτωση η καγκελάριος η Γερμανία δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στα σχέδια Μακρόν: «Το αντίθετο μάλιστα, το Βερολίνο θα παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις για μια κοινή αμυντική πολιτική. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα εκπονήσουμε ένα ισχυρό πακέτο μεταρρυθμίσεων», καταλήγει η καγκελάριος.

Πηγή: Deutsche welle

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *