Στουρνάρας: Να μην επιστρέψουμε στις πολιτικές του παρελθόντος

Στουρνάρας: Να μην επιστρέψουμε στις πολιτικές του παρελθόντος 1

«Κλειδί» και για την κοινωνική συνοχή χαρακτήρισε την ανάπτυξη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνει στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, στην απελευθέρωση των αγορών, στη στήριξη των νέων τεχνολογιών, της εκπαίδευσης, αλλά και της σύνδεσής της με την αγορά εργασίας και να μη γυρίσει ποτέ ξανά στις πολιτικές του παρελθόντος.

Για το θέμα των «κόκκινων δανείων» ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι κατά 70% ευθύνεται η κρίση και το πλήθος των ανέργων που δεν μπορούν πια να τα εξυπηρετήσουν. Ωστόσο, όπως είπε, ποσοστό 20%-25% αφορά σε ανεύθυνες πολιτικές που δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν το τραπεζικό σύστημα από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Οι τράπεζες καταβάλλουν πλέον μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια. Έχουν μειωθεί την τελευταία τετραετία κατά 25 δισ. ευρώ, αλλά η αναλογία τους παραμένει υψηλή στο 45% του συνόλου.

Προσέθεσε πάντως ότι η Ελλάδα έχει το πλέον γενναιόδωρο σχήμα προστασίας της α’ κατοικίας στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι παρά την κρίση η χώρα κράτησε καλά, δεν έχασε ο κόσμος την κατοικία του και σε αυτό βοήθησε και η οικογενειακή κουλτούρα.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στις τράπεζες στη διάρκεια της κρίσης είπε ότι «οι τράπεζες έκαναν ό,τι μπορούσαν. Έχουμε καταφέρει να μην πειραχθούν οι καταθέσεις, έχουν κεφαλαιοποιηθεί καλά και έχουν αναδιαρθρωθεί». 

Ερωτηθείς για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας, ο ίδιος ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο ελέφαντας στο δωμάτιο για την Ευρώπη», καθώς και ότι χάρη σε πολλές κυβερνήσεις από το 2010 και μετά, καταφέραμε να γυρίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Στουρνάρας άφησε αιχμές και για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης λέγοντας ότι «οι Κεντρικοί Τραπεζίτες έχουν εντολή να είναι ανεξάρτητοι γιατί στηρίζουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Είπε ότι αυτό είναι κάτι που μερικές κυβερνήσεις δεν το επιθυμούν. Και τούτο γιατί συνήθως αυτές οι κυβερνήσεις έχουν βραχύτερο χρονικό ορίζοντα από ό,τι οι κεντρικοί τραπεζίτες και ίσως αυτή είναι η αιτία για τη σύγκρουση που υπάρχει μερικές φορές».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι το δικό του καθήκον είναι να προστατεύει την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και γι’ αυτό κάνει αυτό που ορίζει ο νόμος.

Όταν ρωτήθηκε για το εάν πιστεύει ότι υπάρχει εκστρατεία εναντίον του είπε πως αφήνει στο λαό και στη δικαιοσύνη να αξιολογήσει τις όποιες κινήσεις. «Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να με εμποδίσει να κάνω το καθήκον μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, είπε πως «δεν είναι φυσιολογικό να τηλεφωνείς στον κεντρικό τραπεζίτη και να καταγράφεις τη συνομιλία είναι κάτι που παραβιάζει τη κοινή λογική, τον ποινικό κώδικα, και όλα τα άρθρα της ΕΕ για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ».

Σημείωσε επίσης με νόημα ότι «σήμερα είναι δύσκολο να είσαι κεντρικός τραπεζίτης στην Ελλάδα», προσθέτοντας χαρακτηριστικά «το αφήνω στην κοινή γνώμη και στη δικαιοσύνη να κρίνουν αυτές τις πράξεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *