Στο επίκεντρο οι διαφορετικές «αναγνώσεις» των νομισμάτων

Στο επίκεντρο οι διαφορετικές «αναγνώσεις» των νομισμάτων

Στο επίκεντρο οι διαφορετικές «αναγνώσεις» των νομισμάτων 1

Αρχαία νομίσματα, καθώς και άλλες αρχαιότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά, θα παρουσιαστούν στη νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, στην Αθήνα με τίτλο «Χρήμα. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα».
 
Η πρωτοβουλία, που θα είναι ανοικτή στο κοινό από τις 2 Νοεμβρίου 2017 έως τις 15 Απριλίου 2018, αποτελεί συνδιοργάνωση του μουσείου με τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, από την οποία θα συμμετέχουν 86 νομίσματα.

Εκτός αυτών, θα παρουσιαστούν κι άλλες αρχαιότητες από 33 μουσεία, τα περισσότερα ελληνικά, ενώ όλα τα εκθέματα θα φτάνουν περίπου τα 248.

Συγκεκριμένα, η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 138 αντικείμενα από 26 αρχαιολογικά μουσεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, έξι αρχαιότητες από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης κι ένα έργο από ιδιωτική συλλογή. Τα υπόλοιπα θα «ταξιδέψουν» στην Αθήνα από το εξωτερικό: έξι από το Λούβρο, τρία από τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Νάπολης και του Τάραντα κι άλλα τρία από το Βρετανικό Μουσείο.

Η έκθεση αναφέρεται στις ποικίλες αναφορές και αναγνώσεις των συμβόλων των νομισμάτων από τα τέλη του 7ου/αρχές 6ου αι. π. Χ. έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Δίπλα στα νομίσματα, θα εκτεθούν μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως αγγεία, ανάγλυφα, αγάλματα, ειδώλια και επιγραφές, ένας τρόπος για να γίνει ακόμα πιο ευανάγνωστο το θέμα που πραγματεύεται η έκθεση, η οποία θα διαρθρώνεται σε οκτώ ενότητες: «Χρήμα και συναλλαγές», «Χρήμα και εμπόριο», «Χρήμα και πολιτισμός», «Χρήμα και ιστορία», «Χρήμα και διακίνηση ιδεών», «Χρήμα και προπαγάνδα», «Χρήμα και κοινωνία», «Χρήμα και Τράπεζες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *