Στις 5.000 ευρώ το όριο ανάληψης μετρητών από τον Ιούνιο

Στις 5.000 ευρώ το όριο ανάληψης μετρητών από τον Ιούνιο

Από τη Δευτέρα 4 Ιουνίου αναμένεται να ισχύσει το νέο όριο για την ανάληψη μετρητών, το οποίο όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» αυξάνεται στις 5.000 ευρώ από 2.300 ευρώ που είναι σήμερα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, θα επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 5.000 ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, τόσο από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η αύξηση του ορίου, τρία χρόνια μετά την επιβολή των capital controls, δεν συνοδεύεται με την ελεύθερη διακίνηση του συνόλου των κεφαλαίων αυτών, δηλαδή της δυνατότητας να μεταφέρει κάποιος τις 5.000 ευρώ στο εξωτερικό. Εντούτοις, υπάρχει σημαντική χαλάρωση της δυνατότητας εξαγωγής χρημάτων, καθώς με την ίδια απόφαση το υπουργείο Οικονομικών αυξάνει το όριο των χρημάτων που μπορεί να μεταφέρει κάποιος στο εξωτερικό μέσω τράπεζας ή μέσω ιδρύματος πληρωμών. Συγκεκριμένα, το όριο αυτό ορίζεται από την 1η Ιουλίου του 2018 στις 4.000 ευρώ ανά δίμηνο από 2.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Στις 5.000 ευρώ το όριο ανάληψης μετρητών από τον Ιούνιο 1

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο, από 1η Ιουλίου 2018. Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό μπορεί κάποιος να το μεταφέρει σε τράπεζα του εξωτερικού χωρίς αιτιολογία (όπως π.χ. η πληρωμή διδάκτρων). Με την ίδια απόφαση αυξάνεται επίσης το ποσό –σε ευρώ ή ξένο νόμισμα– που μπορεί να μεταφέρει κάποιος όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό. Το επιτρεπόμενο ποσό είναι σήμερα 2.300 ευρώ και αυξάνεται σε 3.000 ευρώ ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, το όριο αυτό δεν υπόκειται σε άλλους περιορισμούς, αφού κάποιος μπορεί να ταξιδεύει κάθε εβδομάδα στο εξωτερικό, μεταφέροντας σε κάθε ταξίδι 3.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, η απόφαση προβλέπει τη διευκόλυνση των συναλλαγών νομικών προσώπων ή των επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα. Οι συναλλαγές αυτές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών, χωρίς δηλαδή να απαιτείται η έγκριση από τις επιτροπές των τραπεζών.

Ο υπερδιπλασιασμός του ορίου ανάληψης μετρητών από τις 2.300 στις 5.000 ευρώ, αποτελεί σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, περισσότερο μια κίνηση εντυπώσεων και λιγότερο μια κίνηση ουσίας. Οπως εξηγούν, πολύ μικρός αριθμός καταθετών εξαντλεί σήμερα το όριο των 2.300 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, ο μέσος όρος ανάληψης μετρητών από τη συντριπτική πλειονότητα των καταθετών είναι κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα και συγκεκριμένα κοντά στα 800 ευρώ. Ο λόγος είναι ότι αυτοί που έχουν διαθέσιμο υπόλοιπο στον λογαριασμό τους πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα είναι πλέον μικρός αριθμός εργαζομένων, κάτι που έχει να κάνει με τη δραματική μείωση των μισθών, που κατά μέσον όρο διαμορφώνονται περίπου στα 1.000 ευρώ. Με δεδομένη, πάντως, την αναταραχή στις αγορές, οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές στην αύξηση του ορίου ανάληψης στις 5.000 ευρώ, θεωρώντας ότι δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη ρευστότητα των νοικοκυριών, ενώ αντίθετα ο αντίκτυπος από ένα πιθανό πισωγύρισμα –ακόμη και για εξωγενείς λόγους– θα είναι ισχυρός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *