Στην άσκηση «Spanish Minex 23» το ελληνικό Ναρκοθηρευτικό «Ευρώπη»


Στην άσκηση με την ονομασία «Spanish Minex 23», που διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της Ισπανίας, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μεσογείου, πήραν μέρος από 8 έως 19 Μαΐου οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Συμμετείχαν Ναυτικές Μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two – SNMCMG2), του Βελγίου, των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ρουμανίας.

Η «Spanish Minex 2023» είναι τύπου Invitex-Livex-Mcmec (Invitation to an Exercise – Live – Mine Countermeasure Exercise) και κατά τη διάρκειά της εκτελέστηκαν αντικείμενα αντιναρκικών επιχειρήσεων υπό ασύμμετρη απειλή σε ναρκοθετημένες περιοχές ρηχών υδάτων και εισόδους λιμένων.

Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στη «Spanish Minex 23» εντάσσεται στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προγραμματισμού που έχει εκπονηθεί από το ΓΕΕΘΑ και αφορά στην συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, οι οποίες συμβάλλουν στην επαύξηση της μαχητικής τους ικανότητας και στην ενδυνάμωση της διαλειτουργικότητας τους σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με το Ναρκοθηρευτικό (ΝΘΗ) «Ευρώπη» ως μέλος της SNMCMG2. Κατά τη διάρκειά της υλοποιήθηκαν σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, όπως:

● Ασκήσεις Ναυτικών Προχωρητικών Ελιγμών (Miscellaneous Exercise – Miscex).
● Γυμνάσια εν πλω επαύξησης μαχητικής ικανότητας.
● Εκπαίδευση ομάδας μάχης με Αυτόνομα Υποβρύχια Οχήματα (Autonomous Underwater Vehicle – AUV) σε πολύ ρηχά νερά (Very Shallow Water – VSW).
● Σύνθεση και ανταλλαγή αναγνωρισμένης εικόνας επιφανείας και αντιαεροπορικού πολέμου.
● Αντιναρκικές επιχειρήσεις (Mine Countermeasure – MCM) σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.
● Αντιμετώπιση ΧΒΡΠ περιστατικών (Chemical, Biological, Radiological and Nuclear Defense – CBRN).
● Αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
● Αντιμετώπιση παρασυρόμενης νάρκης.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *