Στα 617 εκατ. ευρώ συρρικνώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το 6μηνο

Στα 617 εκατ. ευρώ συρρικνώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το 6μηνο

Στα 617 εκατ. ευρώ συρρικνώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα το 6μηνο 1

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 617 εκατ. ευρώ καταγράφεται στα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, μειωμένο κατά 922 εκατ. ευρώ περίπου συγκριτικά με εκείνο που είχε δημοσιοποιηθεί στο πρώτο πεντάμηνο του έτους και μειωμένο κατά 1,66 δισ. ευρώ συγκριτικά με τα αποτελέσματα του τετραμήνου. Πάντως η κυβέρνηση κινείται εντός στόχου, καθώς για το προαναφερθέν διάστημα προβλεπόταν πρωτογενές έλλειμμα 465 εκατ. ευρώ.

Ο περιορισμός του πλεονάσματος έγκειται κυρίως στην πτωτική πορεία των εσόδων. Εάν μάλιστα το ελληνικό Δημόσιο απέδιδε τους πόρους που έχουν υπολογισθεί στους φορείς του, όπως για παράδειγμα στα νοσοκομεία, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν σημαντικά χαμηλότερο. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο καθώς πάση θυσία το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να ξεπεράσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, διαφορετικά είναι ορατός ο κίνδυνος να μην τεθούν σε ισχύ τα αντίμετρα. Επίσης, η καθίζηση που καταγράφεται ενδεχομένως να «χαλάσει» τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που προβλέπουν τη διανομή μερίσματος από το υπερπλεόνασμα, το οποίο υπολογίζει να φθάσει το 3,8% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:

1. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 21,960 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 131 εκατ. ευρώ ή 0,6% έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20,712 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 87 εκατ. ευρώ ή 0,4% έναντι του στόχου.

2. Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2,229 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 77 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,152 δισ. ευρώ).

3. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2018 ανήλθαν στα 24,278 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 800 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (25,078 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 23,321 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 122 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων κατά 165 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τον μήνα Ιούνιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,042 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 139 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,880 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 24 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 163 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 162 εκατ. ευρώ.

4. Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,248 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 44 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 956 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 679 εκατ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *