Σπήλιος Λιβανός: Κοινοβουλευτική υπόθεση και όχι κυβερνητική η σύσταση προανακριτικής επιτροπής

Για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, «αθεράπευτο θράσος», ψεύδη και διαστρέβλωση κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος πήρε τον λόγο μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια για να του καταλογίσει ότι «δεν το χωράει στο μυαλό του ότι άλλα είναι τα καθήκοντα της Βουλής και άλλα της κυβέρνησης» αφού δεν αντιλαμβάνεται την διάκριση των εξουσιών και δεν καταλαβαίνει πως σε αυτή την σημερινή διαδικασία μιλούν μόνον βουλευτές.

«Εκτός, όμως, από αντικοινοβουλευτικός ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται και πάλι αθεράπευτα θρασύς. Είναι ο ίδιος που είχε προαναγγείλει διώξεις, πριν ακόμα ανακοινωθούν από τη Δικαιοσύνη. Είναι εκείνος που είχε υποδεχθεί τον κ. Παπαγγελόπουλο, μόλις μπήκε στο Μαξίμου και μετά ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωνε τα περί μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός ο οποίος έστηνε τις δέκα κάλπες εδώ μέσα» είπε ο κ. Λιβανός.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κατηγόρησε επίσης τον Αλέξη Τσίπρα ότι σήμερα επανήλθε έχοντας στη φαρέτρα του νέα ψέματα και νέες διαστρεβλώσεις ενώ του καταλόγισε ότι δεν είπε λέξη για όσα καταμαρτυρούν όχι μόνο ανώτατοι δικαστές, αλλά οι ίδιοι οι ψευδομάρτυρες που οι ίδιοι επιστράτευσαν, ενώ ταυτοχρόνως τόλμησε να επικαλείται ανώνυμες καταγγελίες.

Ο κ. Λιβανός, αντιπαρέβαλε την στάση του προέδρου της ΝΔ, «την ίδια ώρα, όμως, που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κολυμπάει μέσα στις λάσπες του χθες», να ανοίγει μια νέα εποχή κατά την οποία – όπως είπε -επιμελείται τα του οίκου της, χωρίς παρεμβάσεις από την άλλη και ο πρωθυπουργός της χώρας θα μπορεί να εκπροσωπεί διεθνώς τη χώρα σε συμφωνημένες συναντήσεις στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα η Βουλή θα μπορεί να προχωρά τις δικές της θεσμικές διαδικασίες, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο.

«Ακούσαμε επίσης, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερασπίζεται με περίσσιο πάθος τον υπουργό του, τον κ. Παπαγγελόπουλο. Ουσιαστικά σφιχταγκαλιάστηκε απόψε για ακόμη μία φορά με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Καμία έκπληξη. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει και με τον αγαπητό φίλο του, τον κ. Πολάκη. Οι επιλογές ενός εκάστου δείχνουν το ποιόν του. Οι επιλογές του κ. Τσίπρα είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος και ο κ. Πολάκης» ανέφερε επίσης ο κ. Λιβανός.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, είπε ότι για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και ευθύνες, λόγος για τον οποίο κατέθεσε η ΝΔ την πρόταση για διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου για τέσσερα αδικήματα, ένα εξ αυτών κακούργημα, τρία πλημμελήματα. «Από τη δικογραφία προκύπτουν στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Πλέον των καταθέσεων των πολιτικών προσώπων, κορυφαίοι δικαστικοί λειτουργοί, όχι οι δικοί σας κουκουλοφόροι μάρτυρες, με σθένος και ονομαστικά προβαίνουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, αυτό που ζητούσατε πριν, ονόματα. Καταγγέλλουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο έργο τους και προσπάθεια του τέως υπουργού να στήσει κατηγορίες εις βάρος συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Δεν μπορούμε, δεν μας το επιτρέπει κανείς να κλείσουμε τα μάτια. Το κράτος δικαίου και η έννομη τάξη μάς επιτάσσουν να εξετάσουμε περαιτέρω τις συγκεκριμένες μαρτυρίες. Εμείς δεν πρόκειται να καλύψουμε τίποτε. Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, όποιοι και να είναι, όπου και να είναι» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Λιβανός.

Νωρίτερα, απαντώντας στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση απουσιάζουν από τη συζήτηση στη Βουλή, «το έβαλαν στα πόδια και αποδεικνύονται ρεβανσιστές και δειλοί», ο κ. Λιβανός είπε ότι «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για ρεβανσισμό και λιποταξία. Τον κατηγόρησε γιατί δεν καταλαβαίνει τις αρχές της δημοκρατίας».

«Η μη υπογραφή της πρότασης όσο και η απουσία του πρωθυπουργού και όλων των υπουργών από τη σημερινή διαδικασία, αποτελούν απόδειξη προσήλωσης στις αρχές της δημοκρατίας και σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών», είπε ο Σπήλιος Λιβανός και τόνισε: «η ανεξαρτησία της νομοθετικής εξουσίας είναι ιερή για τη δική μας παράταξη. Δεν είναι για εσάς, απ΄ό,τι φαίνεται. Είναι ιερό για εμάς και το Σύνταγμα το οποίο θα έπρεπε να διαβάσει ο κ. Τσίπρας, και λέει ότι μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επέμεινε ότι η διαδικασία είναι καθαρά κοινοβουλευτική, ανήκει στον πυρήνα της εξουσίας του κοινοβουλίου και σε κάθε έναν από τους βουλευτές.

«Εμείς είμαστε αρμόδιοι να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε στη σύσταση της ειδικής επιτροπής. Όχι η κυβέρνηση. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και όλοι οι υπουργοί μας, όχι μόνο δεν είναι εδώ σήμερα, για να παρέμβουν, όπως παρεμβαίνατε εσείς και ο συνάδελφός σας ο κ. Καμμένος και ο πρώην υπουργός αλλά δεν υπέγραψαν καν αυτή την πρόταση ακριβώς γιατί είναι καθαρά κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε ο Σπήλιος Λιβανός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *