Sony Xperia XZ1 / XZ1 Compact: Οι εντυπώσεις μας από τα τελευταία, ίσως, smartphones της εταιρείας με αυτό το design [Παρουσίαση]

Sony Xperia XZ1 / XZ1 Compact: Οι εντυπώσεις μας από τα τελευταία, ίσως, smartphones της εταιρείας με αυτό το design [Παρουσίαση]

Sony Xperia XZ1 / XZ1 Compact: Οι εντυπώσεις μας από τα τελευταία, ίσως, smartphones της εταιρείας με αυτό το design [Παρουσίαση] 1

Sony Xperia XZ1

Περιμέναμε με μεγάλο ενδιαφέρον να πιάσουμε στα χέρια μας το ΧΖ1, για να διαπιστώσουμε την καινούργια παρουσία της Sony στην υψηλή κατηγορία τιμής. Παρουσιάστηκε ταυτόχρονα με το μικρότερο αδερφάκι του XZ1 Compact, με το οποίο είναι εντελώς όμοια σε όλα, εκτός της μικρότερης οθόνης.

Εν συντομία πρόκειται για μία αξιοπρεπέστατή συσκευή με αρκετά εντυπωσιακές προδιαγραφές, αλλά με αρκετά υψηλή τιμή για αυτά που προσφέρει. Ειδικά ο παράγοντας της τιμής μας κάνει ιδιαίτερα αυστηρούς στις λίγες (και μικρές) ελλείψεις που έχει, εφόσον με ελάχιστα χρήματα παραπάνω υπάρχουν ναυαρχίδες που ξεχωρίζουν όχι μόνο σε επίπεδο προδιαγραφών, αλλά και σε επίπεδο εμφάνισης.

Σχεδίαση και κατασκευή

Το ΧΖ1 φαίνεται Xperia από απόσταση, ακολουθώντας το καθιερωμένο brand design των τελευταίων ετών, με τα μεγάλα bezels δίπλα στην οθόνη και τον πολύ συντηρητικό σχεδιασμό. Το design δεν έχει σχέση με σημερινό στυλ οθονών που καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης, κάτι που θα ξενίσει πολλούς ενώ σε καμία περίπτωση δεν κλέβει ματιές και εντυπώσεις.

Η κατασκευή φαίνεται φτιαγμένη για να αντέξει, με μεγάλη δόση στιβαρότητας και ποιότητας που πείθει και τους πιο απαιτητικούς. Είναι πιστοποιημένη IP68, με άριστη αντοχή σε σκόνες και νερό.

Οθόνη

Για λόγους που μάλλον δε δικαιολογούνται σε αυτήν την κατηγορία τιμής, η ανάλυση κινείται απλά σε καλά επίπεδα 1080p. Στην πράξη τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα με τα σωστά χρώματα και τα 424ppi, χωρίς όμως να αλλάζει δραματικά η κατάσταση σε βαθμό που να σε ενθουσιάσει. Μένεις ευχαριστημένος αλλά μέχρι εκεί. Τα καλά νέα αφορούν κυρίως την επικάλυψη τελευταίας γενιάς Gorilla Glass 5, που συμπληρώνει τη «θωρακισμένη» εικόνα της συσκευής.

Camera – Video

Τα άσχημα νέα εδώ είναι πως δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι το ιδιαίτερο στον τομέα. Ναι, βγαίνουν αξιοπρεπείς φωτογραφίες και σέλφι, βίντεο σε μεγάλες αναλύσεις και μάλιστα Η.265 αλλά δεν υπάρχει κάτι το φοβερό. Τα άλλα άσχημα νέα είναι η έλλειψη κάποιου συστήματος οπτικής σταθεροποίησης ή διπλής κάμερας.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα, κυρίως σε software επίπεδο. Το πρώτο αφορά τη λειτουργία super slow motion που μπορεί να τραβήξει βίντεο με 960 καρέ το δευτερόλεπτο! Φυσικά για να γίνει αυτό χρειάζεται τεράστια ταχύτητα διαφράγματος, άρα και τεράστιες ποσότητες φωτός. Συνεπώς περιορίζεται σχεδόν σε outdoor χρήση, αλλά πάλι εμείς χαρήκαμε που υπάρχει.

Η άλλη καινοτομία είναι το 3D Creator, με το οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε τρισδιάστατα μοντέλα από αντικείμενα ή πρόσωπα. Τα μοντέλα αυτά μπορούμε στη συνέχεια να τα μοιραστούμε, να τα χρησιμοποιήσουμε σαν άβαταρ ή να σταλούν για 3D εκτύπωση! Σαν πρώτη εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι πολύ εντυπωσιακό, λίγο δύσκολο σα διαδικασία, αλλά αξίζει να το δείς. Το σκεπτικό πίσω από αυτήν την εφαρμογή Augmented Reality είναι να μπορεί κάποιος να κάνει share αντί για τη φωτογραφία από το πιάτο στο εστιατόριο, ολόκληρο το 3D μοντέλο.

Λειτουργίες και εμπειρία χρήσης

Με οκταπύρηνο επεξεργαστή και 4GB μνήμης RAM δεν υπάρχει κάτι που να μπορέσει να ζορίσει το ΖΧ1. Τα benchmarks βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ σε επίπεδο εμπειρίας χρήσης βρίσκεται ακόμα ψηλότερα. Κανένα παράπονο και από την απόδοση της μπαταρίας, βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο που έχουμε συνηθίσει.

Υπάρχει ενσωματωμένος αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων στο κουμπί Power, 64GB ενσωματωμένης μνήμης και θύρα επέκτασης microSD. Κανένα πρόβλημα και με την έκδοση Android 8.0 Oreo, που έρχεται σε «ελαφριά» μορφή χωρίς πολλά άχρηστα προγράμματα εγκατεστημένα. Τα πάντα δουλεύουν με την ταχύτητα και ομαλότητα που αρμόζει σε μία υψηλού επιπέδου συσκευή.

Ο ήχος κλήσης είναι κορυφαίος, η ποιότητα της αναλογικής εξόδου των ακουστικών πολύ καλή, αν και θα θέλαμε λίγη παραπάνω ένταση. Τα δύο ηχεία πάνω και κάτω από την οθόνη αποδίδουν αρκετά καλά.

Συμπεράσματα

Αν και με απόλυτα κριτήρια το ΧΖ1 είναι πραγματικά αξιόλογο, βρίσκεται λόγω τιμολόγησης σε τελείως λάθος σημείο. Ναι μεν είναι αξιοπρεπέστατο παντού, αλλά δεν είναι «ερωτεύσιμο» στον βαθμό των ανταγωνιστών του. Αυτό ελπίζουμε ότι θα αλλάξει στις επόμενες ναυαρχίδες της εταιρείας, έτσι ώστε όχι μόνο να σε καλύπτουν τεχνικά, αλλά να σε μαγεύουν κιόλας όταν τις κρατάς στο χέρι σου.

Sony Xperia XZ1 / XZ1 Compact: Οι εντυπώσεις μας από τα τελευταία, ίσως, smartphones της εταιρείας με αυτό το design [Παρουσίαση] 2

Sony Xperia XZ1 Compact

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία διαρκής αύξηση του μεγέθους των smartphones, ανεξαρτήτως κατασκευαστή. Με δεδομένο πως πλέον το 80% των επαφών με Internet γίνεται μέσω κινητής συσκευής, λογικό ήταν να υπάρχει προσπάθεια παροχής μεγαλύτερης οθόνης για καλύτερη εμπειρία χρήσης.

Το πρόβλημα όμως που προέκυψε είναι οτι υπάρχουν ελάχιστα μοντέλα που να συνδυάζουν μικρό μέγεθος και αξιοπρεπείς προδιαγραφές. Αν μάλιστα κάποιος χρειάζεται κάτι μικρότερο από το «τυπικό» μέγεθος των 5.5 ιντσών, οι επιλογές είναι ελάχιστες στη μεσαία και υψηλή κατηγορία.

Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει το XZ1 Compact που προσπαθεί να μας θυμίσει πως υπάρχουν και οι παράγοντες της φορητότητας και της ευκολίας χρήσης. Πέρα όμως από τον αρχικό ενθουσιασμό υπάρχει και ο παράγοντας του κόστους που το φέρνει αντιμέτωπο με πολύ πιο πλήρεις αν και μεγαλύτερες συσκευές.

Σχεδίαση και κατασκευή

Η συσκευή φαίνεται Xperia από απόσταση, ακολουθώντας το καθιερωμένο brand design των τελευταίων ετών. Εντύπωση κάνουν τα μεγάλα bezzels δίπλα στην οθόνη, ενώ η γενικότερη εικόνα είτε θα σε κερδίσει είτε θα σε απωθήσει στα πρώτα δευτερόλεπτα.

Η κατασκευή φαίνεται φτιαγμένη για να αντέξει τα πάντα, με στιβαρότητα και απτή ποιότητα που δύσκολα συναντάς σήμερα. Είναι πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68, με άριστη αντοχή σε σκόνες και νερό. Λείπουν τα τυπικά hardware κουμπιά κάτω από την οθόνη και στη θέση τους υπάρχει ένα δεύτερο ηχείο.

Οθόνη

Για λόγους που μάλλον αφορούν έλλειψη εσωτερικού ανταγωνισμού με το μεγαλύτερο αδερφάκι XΖ1, η ανάλυση κινείται απλά σε καλά επίπεδα 720p. Θα περιμέναμε κάτι καλύτερο σε 1080p, ειδικά βάση της κατηγορίας τιμής που κινείται, αλλά περισσότερο για θέμα ψυχολογίας. Αν ξεπεράσουμε τις προδιαγραφές και πάμε στο αποτέλεσμα η οθόνη είναι πολύ φωτεινή, με πολύ καλό contrast και λεπτομέρεια χωρίς να μπορούμε να βρούμε εμφανή κουσούρια.

Έχει και επικάλυψη από τελευταίας γενιάς Gorilla Glass 5, οπότε το μόνο αντικειμενικό «πρόβλημα» είναι το compact μέγεθος που έχει…

Camera – Video

Με δεδομένο πως το XZ1 compact προορίζεται περισσότερο για καθημερινή και όχι φωτογραφική/βίντεο χρήση, δεν υπάρχει κάτι που να ενθουσιάζει στον τομέα. Αξιοπρεπέστατο αντικειμενικά σε όλα, ακόμα και αν συμπεριλάβουμε την κατηγορία τιμής, αλλά μέχρι εκεί.

Υπάρχουν πολλές software ευκολίες όπως το Predictive Capture που τραβάει μόνο του φωτογραφίες όταν ανιχνεύσει γρήγορη κίνηση (για να μη χάνονται τα χαμόγελα), μέχρι και 3d creator που μπορεί να σαρώσει ένα πρόσωπο ή αντικείμενο σε μοντέλο!

Στον τομέα του βίντεο υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και ευκολίες, ακόμα και slow motion. Το μόνο που λείπει είναι η hardware οπτική σταθεροποίηση.

Λειτουργίες και εμπειρία χρήσης

Με οκταπύρηνο επεξεργαστή και 4GB μνήμης RAM το κινητό «πετάει» υπό όλες τις συνθήκες σε επίπεδα ακριβότερων μοντέλων, δε μπορούμε να έχουμε κάποιο παράπονο εκεί. Και εδώ όπως στην οθόνη οι προδιαγραφές είναι απλά ενδεικτικές, η εμπειρία χρήσης είναι πολύ ανώτερη. Πάρα πολύ καλή αποδείχθηκε και η απόδοση της μπαταρίας, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο που έχουμε συνηθίσει.

Από χώρο αποθήκευσης έχουμε 32GB ενσωματωμένης μνήμης που μπορεί και να μη φτάσουν, αλλά επεκτείνονται με κάρτα microSD. Κανένα πρόβλημα και με την έκδοση Android 8.0 Oreo, που –ευτυχώς- στερείται το bloatware άλλων συσκευών. Όλα τα προγράμματα ανοίγουν/ λειτουργούν / κλείνουν ταχύτατα και χωρίς ίχνος καθυστέρησης.

Συμπεράσματα

Το ΧΖ1 Compact είναι ιδανικό για όποιον ψάχνει κάτι που να μη στερείται δυνατοτήτων, κάτι πλήρες από κάθε άποψη, αλλά με συμμαζεμένο μέγεθος. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για μονόδρομο στην κατηγορία αν δεν υπήρχε η τιμή του.

Παρόλα αυτά όμως, πρόκειται για εξαιρετικό καθημερινό σύντροφο σε κάποιον που χρειάζεται μικρό μέγεθος, για κάποια μικρή γυναικεία τσάντα ή απλά για εκείνον που θέλει «απλά να κάνει τη δουλειά του» και δε θα τον σταματήσει το τσιμπημένο κόστος. Είναι το smartphone που θα θέλαμε να έχουμε στις διακοπές μας, κάτι που έχει μικρό μέγεθος και δε θα μας απασχολήσει αν βρίσκεται στην πίσω τσέπη από το παντελόνι όταν καθίσουμε ή όταν θελήσουμε να βγάλουμε κάποιες φωτογραφίες δίπλα (ή μέσα!) στη θάλασσα.

Δεν μπορούμε να σας πούμε πως αξίζει για όλους τα χρήματα που ζητάει, είμαστε όμως σίγουροι πως θα αποκτήσει λίγους φανατικούς φίλους που θα ξεπεράσουν το ψυχολογικό θέμα της τιμής του και θα εκτιμήσουν την άνεση που τους προσφέρει.

Οι υπόλοιποι απλά θα αφήσουν το XZ1 Compact και θα κοιτάξουν περισσότερο προς το μεγάλο αδερφάκι του ΧΖ1.

Ακολουθούν δείγματα από τις κάμερες των δύο συσκευών:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *