Σοφόν... το ασαφές: Τι κάνουν οι επιτυχημένοι διαχειριστές

Από την έντυπη έκδοση

*Το χθεσινό άνοιγμα με ανοδικό χάσμα μετά την προχθεσινή σημαντική εκτίναξη και η εγγραφή ανώτερου οριακά κάτω από τις 629 μονάδες πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο πεντάλεπτο «κόλασαν» επενδυτές που κυνηγούν τα μικρά κέρδη χωρίς τοποθέτηση των κεφαλαίων τους για καιρό. Άνοιξαν, λοιπόν, τις τσάντες με τις φρεσκοαγορασμένες τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας τον ΔΤΡ από τις 298,5 μονάδες στις 294,9, με συνέπεια ο Γ.Δ., αφού χτύπησε στις 10:30 τις 628,8 μονάδες, να περάσει από τις 623,7, για να αντιδράσει όμως γρήγορα. Η νευρικότητα στις συναλλαγές της Αθήνας είχε νόημα, καθώς στις 11:30 ο τζίρος ήταν στα 11,5 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 750.000 ευρώ! Στην Ευρωζώνη δεν υπήρχε άλλο χρηματιστήριο που ο βασικός δείκτης του να είχε πέρασμα σε αρνητικό πεδίο ως εκείνη την ώρα, αν και σε αυτά επίσης η άνοδος της προηγούμενης ήταν σημαντική.

*Δυστυχώς, όπως και σε προηγούμενες συνεδρίες, οι ρυθμοί μετά την πρώτη ώρα χαμήλωσαν και με τη συμπλήρωση έξι ωρών ο τζίρος είχε πιάσει τα 46,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γ.Δ. είχε ξεπεράσει τις 631 μονάδες από τις 15:00 και τα κέρδη του ήταν πάνω από 1,5% ύστερα από σειρά δοκιμασιών στο φρόνημα των αγοραστών. Κατά την ταπεινή μας άποψη δυο συνεδριάσεις στη σειρά σφραγίζονται από αυθεντικό αγοραστικό ενδιαφέρον, που μπορεί να προκαλείται από τη διεθνή ανοδική τάση, αλλά και από τη στατιστική των τιμών αρκετών blue chip. Σημαντικό δε το ότι απορροφώνται κύματα εντολών πώλησης θέσεων ή μια καταιγίδα ανατρεπτική των ισορροπιών στην παροχή εικόνας. Αντίθετα, με το που αποκαταστάθηκε η ροή δεδομένων, το άλμα του Γ.Δ. στις 16:06 σφράγισε την άνοδο στην αγορά της Αθήνας, προσφέροντάς της τη μεγαλύτερη ημερήσια επίδοση στην Ευρώπη.

*Από τη στιγμή που η αγορά πέρασε στιγμιαία λίγο κάτω από τις 624, ως τις 637 μονάδες που εμφανίστηκαν στις 16:50, είχαν περάσει έξι ώρες. Τελικά ο Γ.Δ. είχε σκαρφαλώσει με τέσσερα σκαλοπάτια 13 μονάδες και το σπουδαιότερο τεχνικά ήταν το πέρασμά του πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών (στις 633 μονάδες). Σε αυτό το σημείο θέλουμε να αναφερθούμε στην απόσταση που έχει ο βασικός δείκτης του Χ.Α. από τον ΚΜΟ 200 ημερών που είναι στις 750 μονάδες. Το κλείσιμο χθες ήταν -15,3% χαμηλότερα από τον ΚΜΟ200, όταν για τον DAX για παράδειγμα, με βάση την τιμή του στις 17:00 δική μας ώρα, ο δείκτης ήταν 5% χαμηλότερα από τον ΚΜΟ, τον οποίο λαμβάνουν σοβαρά υπόψη άπαντες οι εμπλεκόμενοι σε χρηματιστηριακές συναλλαγές. Το ενδιαφέρον δε για συμμετοχή αποτυπώθηκε στην υπέρβαση του τζίρου (67 εκατ. ευρώ) από τον μέσο ημερήσιο της περασμένης εβδομάδας (51 εκατ.) που ήταν ανώτερος των δυο προηγούμενων.

*Μπορεί για ορισμένους αυτή η διαφορά να είναι κίνητρο για αποφυγή του ρίσκου σε ελληνικές μετοχές, αλλά οι επιτυχημένοι διαχειριστές κεφαλαίων διεθνώς ποντάρουν σε τέτοιου είδους διαφορές για να ξεπερνούν τη μέση απόδοση των κλασικών μετοχικών αμοιβαίων. Το πρόβλημα τώρα το έχουν εκείνοι που δεν χόρτασαν από τα κέρδη των θέσεων short στις τράπεζες ως την περασμένη Πέμπτη και χθες άρχισαν αναγκαστικά το κλείσιμο θέσεων, ωθώντας τον τραπεζικό δείκτη έως το +13%. Στο δε διήμερο, το άλμα της τάξης του 20% έπεισε αρκετούς πως σιγουριά στα χρηματιστήρια, ακόμα και όταν την «υπογράφει» η MSCI, δεν υπάρχει.  

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

*Να που οι γεμάτοι επαίνους επιστήμονες γίνονται σταδιακά στα μάτια ορισμένων γονέων, επαγγελματιών στην εστίαση, αλλά και πολιτικών σχολαστικοί και «άχρηστοι». Το φαρμάκι περί ύπαρξης παγκόσμιας συνωμοσίας πίσω από το φαινόμενο της πανδημίας αρχίζει να αποδίδει καρπούς σε τοπικό επίπεδο. Υπάρχουν συμπολίτες που στην απόφαση για την επανέναρξη των δημοτικών σχολείων βλέπουν κοινωνικά πειράματα σε μαζική κλίμακα. Βλέπετε, η πολύ καλή εικόνα στα στατιστικά για τη νόσο επιτρέπει τη χαλάρωση στα μέτρα. Αλλά για ορισμένους έφερε χαλάρωση των σχέσεών τους με τη λογική. Όποιος πιστεύει ότι ζει σε χώρα που η κεντρική εξουσία κάνει πειράματα με τα παιδιά της, είναι απορίας άξιο πώς δεν αντιλαμβάνεται ότι το ίδιο ισχύει σίγουρα και για τη δική του ζωή. Αρκετούς επηρεάζει η στάση των πολιτικών κομμάτων, καθώς μόλις φάνηκε η υποχώρηση των κρουσμάτων άρχισε ο πολλαπλασιασμός των συγκρούσεων με σημαντικές ή ασήμαντες αφορμές. Αποκορύφωση των ημερών η κολοκυθιά για τα μέτρα στήριξης. Σοβαρευτείτε, πατριώτες, ο κίνδυνος παραμένει.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

 

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *