Σοφόν… το ασαφές: Όλα ωθούν για «φυγή από το ρίσκο»

Σοφόν... το ασαφές: Όλα ωθούν για «φυγή από το ρίσκο» 1

Από την έντυπη έκδοση

*Η εκτίμηση της στήλης για τη δυναμική στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Αυγούστου προήλθε: Α) Από την πρόσφατη στατιστική προϊστορία, Β) Από την παραδοσιακή διευκόλυνση που παρέχεται από την υποκείμενη αγορά στα παράγωγα κατά τη μετακύλιση θέσεων. Και Γ) Από τα σημάδια εξάντλησης της ανοδικής ορμής σε μετοχές με σημαντική βαρύτητα για τους Γ.Δ. και 25άρη. Τελικά η διόρθωση στην παγκόσμια αγορά μετοχών που πυροδότησαν τα πρακτικά της τελευταίας συνόδου της FOMC, επιτροπής που αποφασίζει για την πολιτική της Fed, ήρθε και δυνάμωσε τη διάθεση φυγής από το μετοχικό ρίσκο. Γιατί δεν προκάλεσαν αισιοδοξία, για τη συνέχεια στους ρυθμούς ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, οι τοποθετήσεις και οι ανησυχίες από εκείνους που την εποπτεύουν πληρέστερα, έναντι όλων των αγοραίων δυνάμεων.  

*Σε μέρες όπως χθες, που το διεθνές κλίμα αλλά και εσωτερικοί παράγοντες, όπως η πρόσφατη συναλλακτική ιστορία, ωθούν ταυτόχρονα για φυγή από το ρίσκο, οι πιέσεις υπερισχύουν άνετα και το μέγεθος του καθοδικού αποτελέσματος μεγαλώνει. Έτσι χθες η αγορά άνοιξε με πτωτικό χάσμα 2 μονάδων στις 644,29, που ήταν και το ανώτερο μέρας και 4 λεπτά πριν από τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας διαπραγμάτευσης βρέθηκε οριακά κάτω από τις 637 μονάδες. Αμέσως μετά οι εμπλεκόμενοι όρισαν μια ζώνη πλάγιας κίνησης μεταξύ 637,5 και 639,5 που έγινε σεβαστή από τις 11:30 ως τις 15:12. Κατόπιν εμφανίστηκαν πιέσεις που περιόρισαν τα ανοδικά blue chip σε δύο, με μικρά κέρδη της τάξης του 0,2%, ενώ αυτά με απώλειες από -1,5% και πάνω, που ήταν η μεταβολή του Γ.Δ., με τζίρο 13 εκατ. ευρώ στις 15:40, ήταν δεκατρία. Την κάθοδο ως τις 636 μονάδες οδηγούσαν με πτώση πάνω από -3,5% ως -4,2% οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ.  

*Όπως στις προηγούμενες συνόδους οι τιμές ανέβαιναν κλιμακωτά, έτσι υποχωρούσαν χθες και το κατώτερο μέρας ορίστηκε στις 635,02 μονάδες, με τον Γ.Δ. στις 17:00 να σταματά στις 635,32. Ήταν στο χέρι των θεσμικών να ορίσουν νέο χαμηλό μέρας στο κλείσιμο, σε πλήρη αντι-συμμετρία με όσα συνέβησαν στις δύο από τις τρεις ανοδικές συνεδρίες. Πάντως από τζίρο η κατάσταση ήταν απολύτως απογοητευτική, καθώς για πτώση του μέσου όρου -1,7% η αξία συναλλαγών που το σχημάτισε ήταν 19,3 εκατ. με πακέτα αξίας 557.000 ευρώ. Το χτύπημα για τον ΔΤΡ ωστόσο ήταν πολύ βαρύτερο, με τον δείκτη να χάνει πάνω από 4%, χωρίς να μετρούν λίγο οι πάνω από -2% απώλειες των ΕΥΔΑΠ, ΣΑΡ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΑΡΑΙΓ, ΟΛΠ, ως το -3,87% για τη ΜΟΗ. 

*Τελικά οι δημοπρασίες λειτούργησαν υπέρ της εκτίναξης του ΔΤΡ που αφέθηκε στις 17:00 στις 328,23 μονάδες, αλλά έκλεισε στις 331,18 και κάτι ανάλογο συνέβη για τις τιμές κλεισίματος του Γ.Δ. και του 25άρη. Λες και κάποιοι θεσμικοί έκλεισαν το μάτι με νόημα σε όσους δεν πήραν στάση ανάλογη των πιέσεων που εμφανίστηκαν από νωρίς. Όσο για τις μεταβολές των βασικών δεικτών στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ήταν όλες πτωτικές και με απώλειες μεγαλύτερες του 1% σε μια συντονισμένη κίνηση φυγής από το ρίσκο. Επειδή οι βδομαδιάτικες αιτήσεις για επιδόματα εργασίας στις ΗΠΑ εμφάνισαν τιμή άνω του ενός εκατομμυρίου. Οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν πολλούς να αναρωτιούνται αν μπορούν οι μετοχές να αποτιμηθούν ψηλότερα. Καλό Σαββατοκύριακο. 

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

*Στη δεκαετία του ‘80 ήταν απόδειξη κοσμοπολίτικου πνεύματος να συχνάζεις τον χειμώνα στους χώρους διασκέδασης στο Παρίσι, στο Λονδίνο και το Άμστερνταμ. Το καλοκαίρι περιλάμβανε Ισπανία: Βαρκελώνη, πιο χαμηλά η Βαλένσια και από εκεί περνούσαν με καράβι στην… Ίμπιζα.  Όπως και αν πρόφεραν το όνομα, το νησί ήταν γνωστό για ένα προσόν αποκλειστικά. Παρείχε τη δυνατότητα συμμετοχής σε ομαδικό ξεσάλωμα που δεν γινόταν σε συγκεκριμένες ημέρες του χρόνου. Ήταν τυχαίο και καθημερινό. Δηλαδή ιδανικό για εκείνες και εκείνους που στο ταξίδι αναζητούσαν την υπερβολή στην έκφραση και την τυχαία περιπέτεια, σε ώρες που οι άμυνες κατέρρεαν. Οδηγούσε η επιθυμία. Καθώς ο καθένας, αργά ή γρήγορα, βυθιζόταν σε ένα ομαδικό διονυσιακό γλέντι μέχρι τελικής πτώσης. Ανέκαθεν θεωρείτο ακριβό νησί, της ελίτ. Τότε η Μύκονος ήταν τόπος διακοπών χαρούμενων ατόμων. Στο ευρώ μετασχηματίστηκε σε Ίμπιθα του Αιγαίου. Φέτος όμως δεν θα προσφέρει έσοδα και ευκαιρίες για, φαινομενικά, χωρίς όρια διασκέδαση. 

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *