Σοφόν… το ασαφές: Η νέα βάση για το επόμενο βήμα

Σοφόν… το ασαφές: Η νέα βάση για το επόμενο βήμα

Σοφόν... το ασαφές: Η νέα βάση για το επόμενο βήμα 1

Από την έντυπη έκδοση

*Λοιπόν, μολύβι και χαρτί για να γράψουμε τις παραμέτρους που γεννούν διαφορετικού τύπου επενδυτικό κίνδυνο, να σκεφτούμε ποιες αυξήθηκαν και ποιες μειώθηκαν, να προσθέσουμε αλγεβρικά τις μεταβολές, για να καταλήξουμε στο αίτιο μιας ανόδου 3,5% σε εβδομάδα εκπνοής εννεαμήνου. Αλλά και χωρίς όλα αυτά, η αγοραία συναίνεση θεωρεί την υποχώρηση της έντασης στη θαλάσσια περιοχή που μας αφορά άμεσα ως βάση ενός άλματος που έγινε στην πρώτη σύνοδο. Οι υπόλοιπες αφιερώθηκαν στο να ψαλιδιστούν τα κέρδη όσο το δυνατόν λιγότερο και στο μέτρημα των επιπτώσεων που θα είχαν οι αλλαγές στους δείκτες FTSE Stoxx στο τέλος της. «Ψιλά γράμματα» για εκείνους που η χασούρα από την προτίμηση σε τραπεζικές μετοχές αύξησε την «καψούρα» τους για να καλύψουν από αυτές τη ζημία.

*Εδώ που τα λέμε και όσοι δεν ενέδωσαν στον πειρασμό να θεωρήσουν πεδίο με μικρότερη μεταβλητότητα τα τραπεζικά blue chip, έχουν αντιληφθεί ότι η κίνηση των τιμών των μετοχών του «αντιτραπεζικού» μπλοκ εξαρτάται από το μέγεθος των πιέσεων στις ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ. Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι τίποτε από όσα προκαλούν τις διακυμάνσεις στις τιμές των τεσσάρων δεν γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού. Υπάρχει σταθερά σύνδεση με πληροφορία σχετικά με όσα πυρετωδώς συμβαίνουν στο παρασκήνιο. Τεχνικά, η αγορά θα επιχειρήσει να κατοχυρώσει τα επίπεδα των 660 μονάδων ως νέα βάση για το επόμενο βήμα, προς μια πλησιέστερη στην πραγματικότητα αποτίμηση των ελληνικών εταιρειών, που δεν τα πήγαν και τόσο άσχημα στο ταμπλό. Σε περίοδο, μάλιστα, που τα διεθνή χρηματιστήρια κινήθηκαν πλάγια, εμφανίζοντας τα περισσότερα μικρές απώλειες.

*Στην Αθήνα ο μέσος όρος, από εκεί που σε κάθε υπέρβαση της τιμής του από το επίπεδο των 641 μονάδων γύριζε πτωτικά και επέστρεφε τις 612 ή στις 625 για να επιχειρήσει ξανά αργότερα, είχε κατώτερο την προηγούμενη εβδομάδα τις 640,84. Η μετατόπιση του μίνιμουμ από εβδομάδα σε εβδομάδα ήταν της τάξης του +2,8% για τον Γ.Δ. (+3,54% στην εβδομάδα). Όσο για την οροφή στις 667 μονάδες, αυτή αντιστοιχούσε σε μετατόπιση του μάξιμουμ κατά +3,5%. Αλλά για τη στήλη μετρά περισσότερο η απομάκρυνση των χαμηλών. Στους επιμέρους τίτλους ξεχώρισε το 19,5% για τα ελάχιστα της ΔΕΗ τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα, το +9% για τα χαμηλά της ΜΥΤΙΛ (+1,83% στην εβδομάδα) και το +6,9% για τον ΟΠΑΠ (+0,60% στην εβδομάδα). Για την εβδομαδιαία μεταβολή μετρά περισσότερο η απόσταση των μέγιστων με το +39% της ΔΕΗ (+10,39% στην εβδομάδα) και το +18,9% της ΒΙΟ (+16,45% στην εβδομάδα).

*Γενικότερα δε, επιμένουμε στο συμπέρασμα πως έχουν ξεχωρίσει οι νικητές του 2020 και είναι οι μετοχές του 25άρη με κέρδη φέτος, δηλαδή οι: ΔΕΗ (+23,49%), ΣΑΡ (+3,87%) και ΑΔΜΗΕ (+1,29%), καθώς και όσες χάνουν από 15% και κάτω, ήτοι ΜΠΕΛΑ (-14,56%), ΜΥΤΙΛ (-8,90%), ΕΥΔΑΠ (-3,97%) και ΟΤΕ (-3,37%). Η στατιστική εικόνα της αγοράς έχει προσφέρει ως τώρα θετικά δεδομένα αναφορικά με τις στηρίξεις που σχημάτισε η πολύμηνη συσσώρευση. Χονδρικά αυτές ήταν γύρω από τις 600, τις 612 και τις 620 μονάδες, ενώ αρκετοί θεωρούν πως αυτήν την εβδομάδα θα αποκτήσουν χαρακτηριστικά στήριξης οι 650 μονάδες. Αν όντως καταφέρουν οι θεσμικοί να συνεχιστεί η άνοδος, είναι μπροστά μας η ζώνη ανάμεσα στις 680-690 μονάδες, η οποία έχει εμποδίσει κάθε ανοδικό ξέσπασμα το 2020.   

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

*Η ανάγκη για επιβίωση διαμορφώνει κανόνες της προσωπικής συμπεριφοράς. Όταν οι μεροκαματιάρηδες δεν σκέφτονται τους πιθανά υγιείς στο εργασιακό τους περιβάλλον και πηγαίνουν στη δουλειά με πυρετό, υπολογίζουν την πιθανή απουσία χρημάτων στην οικογένεια. Μοιάζουν με απεργοσπάστες οι οποίοι έχουν άνεργους στην οικογένεια και μικρά παιδιά που εξαρτώνται από το μηνιάτικό τους. Οι πιο επικίνδυνες περιπτώσεις είναι αυτές των άτυπων φορέων και οι πιο αθώες ταυτόχρονα, καθώς είναι ασυνείδητη η συνεισφορά τους στη διάδοση της λοίμωξης. Δεν αναφερόμαστε στον Covid-19, αλλά στον ιό που έχει αποκλείσει κάθε διάθεση για συνεννόηση μεταξύ ανθρώπων με διαφορετική άποψη για το ίδιο πρόβλημα. Ο καθένας όταν νοσήσει από τον… εγωκεντροβάιρους, ακούει μέσα του φωνές που σε γενικές γραμμές λένε… ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Πόσες καταστροφές θα χρειαστούν για να γίνει κοινό κτήμα πως χωρίς ο ένας να μπαίνει στη θέση του άλλου, συλλογική λύση σε προβλήματα που δεν λύνονται διαφορετικά, δεν θα προκύψει. Απλά, θα χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *