Σκοπιανό: Παραμένουν τα «αγκάθια»

Σκοπιανό: Παραμένουν τα «αγκάθια»

Σκοπιανό: Παραμένουν τα «αγκάθια» 1

Οι κ. Νίκολα Ντιμιτρόφ, Μάθιου Νίμιτς και Ν. Κοτζιάς, χθες, στη Βιέννη.

Την ανάγκη για εντατικοποίηση των συζητήσεων κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, με σκοπό την τελική επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς επανέλαβε, χθες, ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά το πέρας της συνάντησής του με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Παρά το θετικό κλίμα των συζητήσεων, φαίνεται ότι παραμένουν τα βασικά αγκάθια, εκείνα που εν ολίγοις πηγάζουν από την άποψη της Ελλάδας περί λύσης που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes), αλλά και την επιμονή της ΠΓΔΜ να μην προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος στην παρούσα φάση. Ο κ. Νίμιτς έκανε λόγο για «εντατική και εγκάρδια συζήτηση», ενώ ανήγγειλε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς υπό τον κ. Νίμιτς (η οποία διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες), οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ συνέφαγαν στο καθιερωμένο (πια) δείπνο που έχουν, όπως και κατά τις προηγούμενες συναντήσεις τους στα Σκόπια, στη Βιέννη και στην Αχρίδα. Στο τετ α τετ η συζήτηση συνεχίστηκε και δόθηκε ραντεβού για την επόμενη συνάντηση. Οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν εκ νέου στη Θεσσαλονίκη (3-4 Μαΐου), στο περιθώριο της τετραμερούς διασυνοριακής Συνόδου Ελλάδας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας. Μια ανάλογη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα αργότερα (11-12 Μαΐου) στο περιθώριο της συνόδου των χωρών της περιοχής για το μέλλον της Ευρώπης. Εν ολίγοις, οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν ακόμη δύο φορές σε λιγότερο από 20 ημέρες. Αν και το κλίμα που μεταδίδεται είναι ιδιαίτερα θετικό, είναι σαφές ότι προκειμένου να υπάρξει απεμπλοκή από την υφιστάμενη κατάσταση, οι ηγέτες της ΠΓΔΜ θα πρέπει να προχωρήσουν σε ορισμένες σοβαρές αποφάσεις για τα επίμαχα ζητήματα, τα οποία έχουν ως επίκεντρο το erga omnes. Φαίνεται, πάντως, ότι για την ηγεσία της γειτονικής χώρας, η χρήση της νέας ονομασίας στο εσωτερικό είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, όπως άλλωστε και η αναθεώρηση του συντάγματος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει πρόοδος σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν και το συγκεκριμένο θέμα.

Βρυξέλλες

Ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες όπου σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Απόψε, στο περιθώριο της συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ με ατζέντα η οποία θα περιλαμβάνει, προφανώς, και τα ελληνοτουρκικά. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των ίσων αποστάσεων που έχει τηρήσει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ στην ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, από την Αθήνα έχει εκπεμφθεί δυσαρέσκεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *