Σειρά διορθώσεων στον «Κλεισθένη» πριν από την ψήφιση

Σειρά διορθώσεων στον «Κλεισθένη» πριν από την ψήφιση

Σειρά διορθώσεων στον «Κλεισθένη» πριν από την ψήφιση 1

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στη Βουλή.

Αρκετές διορθώσεις επί του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1» για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέθεσε την τελευταία στιγμή πριν από την τελική ψηφοφορία ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Οι περισσότερες πάντως αφορούσαν φραστικές αστοχίες, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δείχνουν ότι η προετοιμασία του νομοσχεδίου δεν ήταν και τόσο λεπτομερής όσο είχε ισχυριστεί ο υπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να μη δημοσιοποιήσει το τελικό κείμενο στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Μία από τις σημαντικές διορθώσεις που ήρθε την τελευταία στιγμή είναι η μείωση του ποσού των προμηθειών ή των αναθέσεων έργων που μπορούν να κάνουν οι δήμοι χωρίς οι αποφάσεις τους να περάσουν από ελεγκτή νομιμότητας. Στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου το ποσό «χωρίς έλεγχο» μπορούσε να φθάσει τις 120.000 ευρώ, ωστόσο με την τελευταία τροποποίηση περιορίστηκε στις 60.000 ευρώ (άρθρο 116).

Αλλη μία σημαντική αλλαγή αφορά την παρακολούθηση των οικονομικών των ΟΤΑ και των προϋπολογισμών που καταθέτουν. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 198 του «Κλεισθένη 1» που αφορά το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ για την παρακολούθηση κατάρτισης και εκτέλεσης προϋπολογισμών ΟΤΑ, σύμφωνα με τις αλλαγές, προστέθηκε η εξής παράγραφος: Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, τα υπαίτια αιρετά όργανα καθώς και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ υπέχουν αστική και πειθαρχική ευθύνη για σοβαρή παράβαση καθήκοντος.

Στο άρθρο 179 περί προγραμματικών συμβάσεων προστέθηκε ότι αυτές μπορούν να συνάπτονται και με την ΕΤΑΔ και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οσον αφορά τα λάθη και τις απροσεξίες στο συμπληρωματικό κείμενο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο προστέθηκε στον νόμο, ενδεικτικά επισημαίνεται:

Στο άρθρο 2 μετά τις λέξεις «βάσει της τελευταίας απογραφής», προστίθενται οι λέξεις «της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής».

Στο άρθρο 54 η λέξη «γραμμένος» αντικαθίσταται από τη λέξη «σημειωμένος».

Στο άρθρο 76 είχε ξεχαστεί η προηγούμενη επωνυμία για τον ελεγκτή των ΟΤΑ, δηλαδή αναφερόταν ως «ελεγκτής νομιμότητας» αντί «επόπτης ΟΤΑ».

Στο άρθρο 176 η φράση «καθορίζονται ειδικότερα ζητήματα», αντικαθίστανται με τη φράση «ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα» και οι λέξεις «και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα» αντικαθίστανται με τη φράση «και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *