Σινο-ρωσικό μέτωπο κατά της Ε.Ε. για τις κυρώσεις σε χάκερ

Σινο-ρωσικό μέτωπο κατά της Ε.Ε. για τις κυρώσεις σε χάκερ

Σινο-ρωσικό μέτωπο κατά της Ε.Ε. για τις κυρώσεις σε χάκερ 1

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για αντίποινα στην Ε.Ε. ενώ και η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» της για τις προγραμματισμένες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον αρκετών χάκερ από την Κίνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι θα απαντήσει με αμοιβαία μέτρα στις ταξιδιωτικές και οικονομικές κυρώσεις που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος ενός τμήματος της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών για φερόμενες κυβερνοεπιθέσεις.

«Οπωσδήποτε αυτή η εχθρική ενέργεια από την ΕΕ δεν θα μείνει χωρίς απάντηση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο και πρόσθεσε πως οι κυρώσεις έχουν πολιτικά κίνητρα. «Στη διπλωματία όλα είναι αμοιβαία».

Στις πρώτες κυρώσεις της που συνδέονται με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, η ΕΕ έθεσε στο στόχαστρο το τμήμα ειδικών τεχνολογιών της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, γνωστό ως Κύρια Διοίκηση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η ΕΕ κατηγόρησε την ρωσική υπηρεσία ότι πραγματοποίησε δύο κυβερνοεπιθέσεις τον Ιούνιο του 2017, οι οποίες έπληξαν αρκετές εταιρίες στην Ευρώπη με αποτέλεσμα μεγάλες οικονομικές ζημίες. Η υπηρεσία κατηγορείται επίσης για δύο κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του ενεργειακού δικτύου της Ουκρανίας το 2015 και το 2016.

Κινεζική δυσαρέσκεια 

Στο μεταξύ και η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» της για τις προγραμματισμένες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον αρκετών χάκερ από την Κίνα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν δήλωσε σήμερα από το Πεκίνο ότι «η εξέλιξη παρακολουθείται στενά. Η παρακολούθηση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο είναι πολύ περίπλοκη και λεπτή. Η Κίνα ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της δεν θα προσφύγουν σε μέτρα τιμωρίας ή αντιπαράθεσης. Η ίδια η Κίνα είναι ένα από τα θύματα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πάντως ότι τα μέτρα δεν στοχεύουν μια συγκεκριμένη χώρα.

Η ΕΕ επέβαλε χθες ποινές σε έξι συνολικά χάκερ από την Κίνα και τη Ρωσία για πρώτη φορά, ενώ επεβλήθησαν κυρώσεις κατά δύο εταιρειών από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα και εναντίον ενός ρωσικού κέντρου μυστικών υπηρεσιών.

Τα ποινικά μέτρα προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί τώρα να παγώσει περιουσιακά στοιχεία. Ισχύουν επίσης απαγορεύσεις εισόδου στην ΕΕ.

Κατονομάστηκαν δύο φερόμενα μέλη της κινεζικής ομάδας χάκερ APT10, τα οποία θεωρείται ότι έχουν επιτεθεί σε παρόχους υπηρεσιών πληροφορικής παγκοσμίως στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που ονομάζεται «Cloud Hopper».

naftemporikigr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ, DPA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *