Σε υποτονικά επίπεδα βρέθηκε ξανά ο τζίρος

Σε υποτονικά επίπεδα βρέθηκε ξανά ο τζίρος 1

Στα τελευταία λεπτά και κατά τις τελικές δημοπρασίες κρίθηκε το πρόσημο του Γενικού Δείκτη, με το ελληνικό χρηματιστήριο να αποδεικνύεται ότι είναι πλέον απολύτως αδύναμο να παρουσιάσει μια πειστική ανοδική αντίδραση. Παρότι στην αρχή της συνεδρίασης τόσο ο τζίρος όσο και η εικόνα του Χ.Α. έδιναν ελπίδες για μια καλύτερη μέρα σε σχέση με τις τελευταίες, οι οποίες ήταν άκρως απογοητευτικές, εν συνεχεία οι αγοραστές «παραδόθηκαν», αφήνοντας τον Γενικό Δείκτη να «αγκομαχά» για να κρατηθεί στα θετικά. Ευτυχώς, στο τέλος η «μάχη» κερδήθηκε έστω και οριακά, με τον τζίρο, ωστόσο, να καταλήγει και πάλι στα συνήθη υποτονικά επίπεδα, μην καταφέρνοντας να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,35%, στις 755,41 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,28%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,31%, κυρίως χάρη στα κέρδη της Eurobank (+1,82%). Ανοδικά ξεχώρισαν, επίσης, οι Τιτάν (+1,74%), ΑΔΜΗΕ (+1,65%), ΟΤΕ (+1,58%), ΕΛΠΕ (+1,40%).

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά στο 3,827% (+0,08%), ενώ η απόδοση του 5ετούς διαμορφώθηκε στο 2,919%, με άνοδο 1,96%, μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για το τέλος του waiver και της μηδενικής πιθανότητας πλέον να ενταχθούν οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, που φαίνεται πως έχουν αποτιμηθεί από την αγορά.

Οπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι δύσκολο το επόμενο χρονικό διάστημα να δει κάποια σημαντική αλλαγή σκηνικού, διότι η αυγουστιάτικη ραστώνη και η χαμηλή ρευστότητα που θα υπάρχει έτσι και αλλιώς στις αγορές δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλες προσδοκίες. Το Χ.Α. οφείλει πλέον να αναζητήσει καταλύτες στα ζητήματα που αφορούν τη διενέργεια νέων επιχειρηματικών δράσεων. Με δεδομένους τους περιορισμούς, λόγω των capital controls των τραπεζών και της λιτότητας, η προσπάθεια οφείλει να αφορά την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων αλλά και άλλων δράσεων εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα (π.χ., παραχωρήσεις ακινήτων Δημοσίου και άλλων φορέων), αλλά και ενεργειών θεσμικού χαρακτήρα για την ταχεία λήψη των προβλεπόμενων αδειοδοτήσεων, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *