Σε εξέλιξη οι επαφές Κοτζιά στα Σκόπια – Συγκρατημένη αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά

Σε εξέλιξη οι επαφές Κοτζιά στα Σκόπια – Συγκρατημένη αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά

Σε εξέλιξη οι επαφές Κοτζιά στα Σκόπια - Συγκρατημένη αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά 1

ΣΚΟΠΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Κατ’ ιδίαν συνάντηση που έχει προγραμματισθεί να ολοκληρωθεί σε περίπου 60 λεπτά, αλλά που δεν αποκλείεται λόγω του εύρους των συζητούμενων θεμάτων να διαρκέσει πολύ περισσότερο, έχει από τις 10.00 το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς με τον ομόλογό του των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Θα ακολουθήσει η διευρυμένη συνάντηση των δύο διπλωματικών αντιπροσωπειών και έπειτα οι δύο υπουργοί θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Χθες οι δύο υπουργοί παρεκάθησαν  σε δείπνο, το οποίο μάλιστα διήρκεσε 2,5 ώρες, πολύ περισσότερο του αρχικώς προγραμματισθέντος.

Κατά τη διάρκεια της τέτ -α -τετ συνάντησης, με την οποία ξεκίνησε ουσιαστικά και το «παζάρι» των δύο πλευρών, υπήρξε μία πρώτη διεξοδική συζήτηση για ένα προς ένα τα ζητήματα που έχει θέσει στο τραπέζι, η ελληνική πλευρά, στην οποία υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των συζητήσεων

Πέρα από το σύμφωνο που έχει στείλει εδώ και κάποιες ημέρες στα Σκόπια ο κ. Κοτζιάς, έγινε γνωστό ότι και η ΠΓΔΜ κατέθεσε ένα κείμενο το οποίο αποτελεί, πρακτικά, την αποτύπωση των βασικών θέσεων της άλλης πλευράς επί του ονοματολογικού και των συνδεδεμένων θεμάτων. Για την Αθήνα το βασικό αγκάθι είναι η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Παρότι φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση επί του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο ζήτημα του Συντάγματος.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί το παρασκήνιο και σε διεθνές επίπεδο. Κάτι το οποίο φάνηκε από τις παραινέσεις των ΗΠΑ για λύση στο ονοματολογικό, αλλά και τη σαφή προειδοποίηση της Μόσχας προς τα Σκόπια ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει προβλήματα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Οι επαφές του κ. Κοτζιά θα συνεχιστούν με τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και τον αναπληρωτή, αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Μπουγιάρ Οσμάνι, καθώς και με τους αρχηγούς των βασικών πολιτικών κομμάτων της γείτονος και, συγκεκριμένα, τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, καθώς και τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο κ. Κοτζιάς δεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες γι’ αυτό το ζήτημα (παρότι σε αυτές τις περιπτώσεις υφίστανται πάντα ζητήματα πρωτοκόλλου), αξίζει να παρατηρηθεί ότι ο κ. Ιβάνοφ είναι από τους πλέον επικριτικούς παράγοντες για την κυβέρνηση Ζάεφ και τις προσπάθειες που κάνει στην κατεύθυνση της επίλυσης των διαφορών με την Ελλάδα, αλλά και σε ζητήματα όπως η αναγνώριση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *