Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια υπό δύο προϋποθέσεις

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια υπό δύο προϋποθέσεις 1

Με τη Γερμανία, η οποία εξόφλησε τις υποχρεώσεις της –βάσει της συμφωνίας του Λονδίνου του 1953– μόλις το 2010, παραλλήλισε την Ελλάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, για να υποστηρίξει ότι αν η επιμήκυνση των δανείων της είναι επαρκής και το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής τους δεν ξεπερνάει συγκεκριμένο ύψος, τότε θα μπορέσει να τα αποπληρώσει.

Μιλώντας σε γερμανικό κοινό στο Ααχεν και θέλοντας προφανώς να καθησυχάσει τους φόβους του για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει ποτέ να πληρώσει τον τεράστιο όγκο των δανείων της, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε: «Δεκαετίες εμπειρίας με παρόμοιες δύσκολες περιπτώσεις δείχνουν ότι οι οικονομίες, οι οποίες έχουν ασθενήσει λόγω κρίσης, μπορούν να αποπληρώσουν πλήρως τα δάνεια διάσωσης, αν οι υποχρεώσεις αποπληρωμής επιμηκυνθούν αρκετά και δεν υπερβαίνουν σε σχέση με την οικονομική επίδοση (σ.σ.: ως ποσοστό του ΑΕΠ) το όριο του 15%-20%». Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αυτά, 15% του ΑΕΠ έως το 2022 και 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, έχουν συμφωνηθεί τόσο από το Eurogroup όσο και από το ΔΝΤ ως κριτήρια βιωσιμότητας του χρέους.

Ο κ. Ρέγκλινγκ προέβλεψε, επίσης, ότι εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απομένουν, θα βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. «Εάν η έκθεση (σ.σ.: των θεσμών) είναι θετική», είπε, «θα υπάρξει μια τελευταία εκταμίευση του ESM. Πέραν αυτού, θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τις πιθανές περαιτέρω ελαφρύνσεις του χρέους». Οπως εξήγησε, αυτές θα αφορούν μεγαλύτερους χρόνους αποπληρωμής του χρέους και όχι «κούρεμα».

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα, σε αντίθεση με τις άλλες μνημονιακές χώρες, γιατί είναι μια «ειδική περίπτωση». Κι αυτό, για τρεις λόγους: πρώτον, είχε πολύ πιο βαθιά ριζωμένα προβλήματα. Δεύτερον, είχε πολύ πιο ασθενή δημόσια διοίκηση. Και, τρίτον, το α΄ εξάμηνο του 2015, με υπουργό τον Γιάνη Βαρουφάκη, προχωρούσε στη λάθος κατεύθυνση. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις ανακλήθηκαν, είπε, και έγινε προσπάθεια να σταματήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ετσι η ελληνική οικονομία έπεσε και πάλι σε ύφεση. Το Grexit έγινε ξαφνικά ρεαλιστικό σενάριο. Η Τράπεζα της Ελλάδος, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, υπολόγισε ότι το κόστος αυτού του λάθος δρόμου ήταν 86 δισ. ευρώ. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όμως, συνέχισε, η κυβέρνηση επέστρεψε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Τα δάνεια του ESM στην Ελλάδα φτάνουν συνολικά τα 187 δισ. ευρώ και ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η χώρα εξοικονομεί 10 δισ. ευρώ τον χρόνο λόγω των χαμηλών επιτοκίων που εξασφαλίζει ο οργανισμός σε σύγκριση με αυτά των αγορών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *