Πυρά κατά Αλ. Τσίπρα από τα κόμματα

Πυρά κατά Αλ. Τσίπρα από τα κόμματα

Πυρά κατά Αλ. Τσίπρα από τα κόμματα 1

Για «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», χωρίς ωστόσο «να υπάρχει λόγος για εορτασμούς», μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι έκρουσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με σκληρή ρητορική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που προμηνύει και τη σύγκρουση που θα ακολουθήσει στον δρόμο προς τις κάλπες, ξεκίνησαν τα «προεόρτια» του διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα για τη λήξη του προγράμματος, που αναμένεται εντός της ημέρας. Κεντρικός άξονας των τοποθετήσεων των κομμάτων είναι πως το λήξαν πρόγραμμα ήταν «αχρείαστο» και επεβλήθη εξαιτίας της πολιτικής Τσίπρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά και το γεγονός πως η ελληνική οικονομία παραμένει μετέωρη και στην «επικίνδυνη ζώνη».

Χαρακτηριστικά, το ΚΙΝΑΛ, διά στόματος του εκπροσώπου Παύλου Χρηστίδη, σημείωσε πως «οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζουν με τον πιο σκληρό και άδικο τρόπο το αχρείαστο μνημόνιό τους, με μέτρα που οι Ελληνες θα πληρώνουν για πολλές δεκαετίες», προσθέτοντας πως, «αντί για πανηγύρια, θα έπρεπε να ζητήσουν ένα συγγνώμη για τα χαμένα χρόνια». Η ανακοίνωση, σε άλλο σημείο και κατά την πάγια πλέον τακτική, επιτίθεται προσωπικά κατά του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον «πρωταγωνιστή της δημαγωγίας και τον λαϊκισμού», αλλά και κατά «των διχασμών και των ανέξοδων υποσχέσεων που δέσμευσαν τη χώρα».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με ξεχωριστή δήλωσή του, ανέφερε πως η προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εμφανίσουν την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, «στο οποίο οδηγηθήκαμε με τους χειρότερους δυνατούς όρους το 2015», ως επιτυχία αποτελεί «προσβολή για την κοινή λογική». Παράλληλα, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς σημειώνει πως η δημιουργία «ψευδαισθήσεων» και η προσπάθεια «να συγκαλυφθεί η αλήθεια» αφήνουν τη χώρα απροετοίμαστη έναντι μελλοντικών κινδύνων.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος τονίζει πως η πραγματική έξοδος από την κρίση «μπορεί να αρχίσει πράγματι μόνον όταν διαμορφωθούν οι πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις σεβασμού της αλήθειας και της κοινής λογικής». Με διαφορετική ρητορική και πιο ήπια διάθεση υποδέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τη λήξη του προγράμματος. Με δήλωση, που έγινε μάλιστα στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, δήλωσε πως η «έξοδος» είναι «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν υπάρχει λόγος για εορτασμούς».

Ο κ. Παπανδρέου, εστιάζοντας στην επόμενη ημέρα, κάνει λόγο για την ανάγκη νέων πρωτοβουλιών και επενδύσεων «που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενισχύσει τις δικές της δυνατότητες, να ενδυναμώσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες». Παράλληλα, κατά τη συνήθη ρητορική του, μιλάει για την ανάγκη «ευρύτερης συναίνεσης, που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε περαιτέρω θεσμικές και οικονομικές αλλαγές».

«Το τέλος της χρηματοδότησης της χώρας από τους εταίρους επιβάλλει περισυλλογή, σχέδιο και γενναίες αποφάσεις και όχι πανηγυρισμούς». Αυτό αναφέρει το Ποτάμι σχολιάζοντας το τέλος του προγράμματος. Η Σεβαστουπόλεως, παράλληλα, κρατώντας σταθερή τη «γραμμή» της, ασκεί έντονη αντιπολίτευση στο Μαξίμου, μιλώντας τόσο για το πρώτο εξάμηνο της πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα το 2015, που «στοίχισε στη χώρα, σύμφωνα με όλους τους ανεξάρτητους παρατηρητές, από 86 έως 200 δισεκατομμύρια», όσο και για τη νοοτροπία που διέπει την κυβέρνηση. Μία νοοτροπία που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς «ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του συνεχίζουν να έλκονται από ιδεοληψίες, τις οποίες εντάσσουν σε ακόμη πιο απατηλά “success stories” που ανάλογα τη συγκυρία πλασάρουν».
ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «πρόκληση για τον λαό τις εξαγγελίες για το τέλος των μνημονίων», καθώς επισημαίνει πως την ώρα που «διατηρούνται άθικτοι οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι και νέα προψηφισμένα μέτρα θα εφαρμοστούν από την επόμενη κιόλας χρονιά».

Τέλος, η Ενωση Κεντρώων αναφέρει πως «η έξοδος από το μνημόνιο κάτω από τους όρους που γίνεται αποκλείει θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς», τονίζοντας ότι «τα σκληρά μέτρα μένουν, οι μεταρρυθμίσεις είναι στη μέση, επενδύσεις δεν έρχονται και τα χρήματα των τραπεζών βρίσκονται στο εξωτερικό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *