Ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Αθήνας – Μόσχας

Ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Αθήνας - Μόσχας 1

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ τονίζεται επίσης ότι «ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα».

Κλιμακώνει η Αθήνα τις αντιδράσεις της κατά της Ρωσίας, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Μόσχας για απελάσεις στελεχών της ελληνικής πρεσβείας, αλλά και το μπαράζ επιθετικών δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων. Η Αθήνα υπενθυμίζει τους λόγους για τους οποίους αρχικά απελάθηκαν Ρώσοι διπλωμάτες, ενώ στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε ως απάντηση στα αντίποινα της Μόσχας, περιγράφεται ως υπονομευτική η δράση της «Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας». Το πλέον σημαντικό στοιχείο της αντίδρασης της Αθήνας είναι η πρώτη επίσημη αποτύπωση της στενής σχέσης που έχει πλέον η Μόσχα με την Αγκυρα σε ζητήματα ασφαλείας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Μόσχα, «από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια». Για την Αθήνα «η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μη μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική».

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ με τίτλο «Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον: Νηφάλια και σταθερά», επισημαίνεται ότι, σε αντίθεση με τις απελάσεις στις οποίες προέβη η Αθήνα, εκείνες της Μόσχας δεν στηρίζονταν σε κανένα στοιχείο. «Η απόφαση της ρωσικής πλευράς είναι αυθαίρετη και εκδικητική, δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο», τονίζεται και υπενθυμίζονται οι λόγοι για τους οποίους απελάθηκαν δύο διπλωμάτες και απαγορεύθηκε η είσοδος σε ακόμη δύο Ρώσους στην Ελλάδα. «Θέλουμε να θυμίσουμε στους φίλους Ρώσους ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα ανεχόταν απόπειρες α) εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων, β) υπονόμευσης της εξωτερικής πολιτικής και γ) παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας. Η Ελλάδα προέβη σε μέτρα μόνο κατόπιν καταγραφής απτών επιβαρυντικών στοιχείων. Εξάλλου, η ίδια ουδέποτε παρενέβη ή αποπειράθηκε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία τονίζεται ότι «υπάρχει μια μερίδα Ρώσων, ευτυχώς μειοψηφική, που νομίζει ότι μπορεί να κινείται στην Ελλάδα χωρίς να σέβεται νόμους και κανόνες, ακόμα και να εκτοξεύει απειλές». Ως ενδεικτικό τέτοιο παράδειγμα, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ περιγράφεται η «προσπάθεια επιβολής στη χώρα» της παρουσίας της «Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Παλαιστινείας Εταιρείας», «οργάνωσης που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τις μυστικές υπηρεσίες των τσάρων που στόχο είχαν τον αφελληνισμό των Πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η Ελλάδα, «ως κυρίαρχο κράτος με μακρά ιστορία, απαιτεί σεβασμό και σχέσεις ισότητας από κάθε τρίτο», και συμπληρώνεται πως η Αθήνα «τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία. Μιας μεγάλης χώρας με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι». Αφήνονται, μάλιστα, αιχμές για τη στάση της Μόσχας, καθώς στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να λύσει χρονίζοντα προβλήματα «όπως το ονοματολογικό, προς όφελος της ίδιας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλων των λαών». Καταληκτικά, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ τονίζεται ότι «ως προς τα αυθαίρετα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα».

Κατά Καμμένου

Εν τω μεταξύ, «ανεύθυνες» χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη σύλληψη και φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτών ως «προγραμματισμένη και προσχεδιασμένη» από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Οι ισχυρισμοί του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου αναδεικνύουν την ανεύθυνη και ασόβαρη συμπεριφορά του», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *