Πρώτη φορά κάτω από το 3% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Πρώτη φορά κάτω από το 3% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου 1

Οι πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ιταλία αναμένεται να οδηγήσουν το spread μεταξύ των ομολόγων των δύο χωρών σε αρνητικά επίπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι η απόδοση των ελληνικών 10ετών τίτλων θα βρεθεί σύντομα σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την απόδοση των ιταλικών, όπως εκτιμά η Capital Economics.

Το μετεκλογικό ράλι στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, το οποίο δεν πάτησε φρένο παρά τις αναταραχές στις διεθνείς αγορές, οδήγησε την Παρασκευή σε πτώση της απόδοσης στο 10ετές κάτω από το 3% και στο 2,904% για πρώτη φορά στην ιστορία, ενώ νέα ιστορικά χαμηλά σημείωσε η απόδοση στο 5ετές, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,778%. Αξίζει να σημειώσουμε πως το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,90%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%. Την τελευταία εβδομάδα, και μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η απόδοση στο 10ετές έχει σημειώσει βουτιά κατά 15%, ενώ αυτή του 5ετούς έχει σημειώσει πτώση 19%. Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,688%, έχοντας σημειώσει αύξηση της τάξεως του 5% την περασμένη εβδομάδα, και μετά τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης και την επικράτηση Σαλβίνι.

Η αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα έχει οδηγήσει ξεκάθαρα στην αυτονομία των ελληνικών τίτλων και έχει πλέον «σπάσει» την υψηλή συσχέτιση που είχαν με τα ομόλογα της γειτονικής χώρας, με το spread να έχει πλέον μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, κάτω από τις 22 μ.β.

Οπως σημειώνει η Capital Economics, η Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει φιλική προς τις επενδύσεις ατζέντα, αναμένεται να επικρατήσει στις πρόωρες γενικές εκλογές του Ιουλίου, ενώ στην Ιταλία η νίκη Σαλβίνι έχει οδηγήσει σε αύξηση του ρίσκου γύρω από τη χώρα. Οι λόγοι που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση του spread, το οποίο ήδη διαμορφώνεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, είναι τρεις, όπως επισημαίνει:

• Πρώτον, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι ισχυρότερη από αυτή της Ιταλίας, με τις μεταρρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας να αναμένεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις αναπτυξιακές προοπτικές.

• Δεύτερον, το ιταλικό χρέος είναι λιγότερο βιώσιμο από αυτό της Ελλάδας. Αν και το ελληνικό χρέος προς ΑΕΠ είναι σε πιο υψηλά επίπεδα, ωστόσο βρίσκεται σε πτωτική τάση και έχει αναδιαρθρωθεί. Αντίθετα, εάν η ανάπτυξη στην Ιταλία επιβραδυνθεί, οι ανησυχίες γύρω από το χρέος θα ενταθούν, ασκώντας πίεση στα ομόλογα.

• Τρίτον, ο πολιτικός κίνδυνος στην Ιταλία είναι μεγαλύτερος πλέον από αυτόν της Ελλάδας μετά και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις. Αν και οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν αυτή τη στιγμή ότι η Ιταλία ενέχει λιγότερο ρίσκο και η Ελλάδα δεν προβλέπεται να συμμετέχει στην επανέναρξη του QE που αναμένεται το 2020, ωστόσο η Ιταλία αξιολογείται από τους επενδυτές ως «σκουπίδι» (junk). Ετσι, εκτιμά ότι το spread θα υποχωρήσει στις -25 μ.β έως το τέλος του 2019 και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα και το 2020.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *