Πρόσθετος φόρος για 1.360.788 άτομα

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr

Πρόσθετο φόρο εισοδήματος κατά μέσο όρο 656,06 ευρώ καλούνται να πληρώσουν 1.360.788 φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ήδη λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό από την Εφορία, τα «κέρδη» της οποίας από τη μέχρι σήμερα εκκαθάριση των δηλώσεων ανέρχονται σε 746,9 εκατ. ευρώ. Παρά την παράταση στην καταληκτική προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως και τις 29 Ιουλίου, ο ρυθμός υποβολής τους κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικός από τα στελέχη του υπουργείου, καθώς ήδη έχουν υποβληθεί 4.304.982 δηλώσεις.

Φέτος, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας του κορονοϊού και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο θα έχουν και περισσότερες δόσεις για την εξόφλησή του και την εμπρόθεσμη εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, με δεδομένο ότι ο λογαριασμός του δεύτερου εξαμήνου είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Η πρώτη δόση πάντως θα πρέπει να καταβληθεί από τους υπόχρεους έως το τέλος Ιουλίου, ενώ το «πακέτο» των ευνοϊκών μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:

* έκπτωση σε ποσοστό 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα,

* εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί 3 διμηνιαίων δόσεων που ίσχυε,

* εξόφληση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 μηνιαίων δόσεων που ίσχυε,

* εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις, αντί για 5 μηνιαίες δόσεις που ίσχυε.

Υπενθυμίζεται ότι ο φορολογικός λογαριασμός του δεύτερου εξαμήνου είναι ιδιαίτερα βαρύς, με δεδομένο ότι από τον Ιούλιο και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να πληρωθούν φόροι συνολικού ύψους 33 δισ. ευρώ, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι από τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων έχουν μεταφερθεί από το πρώτο εξάμηνο πρόσθετες υποχρεώσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *