Προς μείωση προκαταβολής φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου 
ttsiros@naftemporiki.gr

Σχέδιο στοχευμένης μείωσης του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με ένα πιο χαλαρό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των φόρων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί ο συντελεστής εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος κατά τη φετινή χρονιά.

Στην κυβέρνηση ήδη αναγνωρίζουν ότι το να ζητηθεί προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100% επί των κερδών του 2019, τα οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα παραχθούν και φέτος, θα αποδειχτεί δυσβάστακτο για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας και το μοναδικό αποτέλεσμα που θα έχει θα είναι να αυξηθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.

Για τη μείωση του συντελεστή αναμένεται να ακολουθηθεί «μοντέλο επιστρεπτέας προκαταβολής». Προτείνεται, δηλαδή, η μείωση να μην είναι οριζόντια, αλλά να εφαρμοστεί -και μάλιστα μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ώστε να υπάρχει και σαφής εικόνα του δημοσιονομικού κόστους- μόνο για τις επιχειρήσεις που θα είναι σε θέση να αποδείξουν ότι έχουν υποστεί καίριο οικονομικό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.

Η προκαταβολή φόρου είναι βαρύ δημοσιονομικό μέτρο. Στον προϋπολογισμό του 2020 έχει προϋπολογιστεί να αποδώσει 2 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, οι κερδοφόρες εταιρείες είναι προγραμματισμένο να πληρώσουν ως προκαταβολή το 24% των κερδών που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις και τα οποία θα αφορούν τη χρήση του 2019 (δηλαδή το 100% του φόρου ο οποίος υπολογίζεται από φέτος με συντελεστή 24%).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *