Προληπτική γραμμή με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους ζητεί η ΕΚΤ

Προληπτική γραμμή με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους ζητεί η ΕΚΤ 1

Προληπτικό πρόγραμμα «με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους» ζητεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του επικεφαλής της αποστολής της Ευρωτράπεζας στην Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι.

Σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική λίγες ώρες πριν από την έλευση των θεσμών στην Αθήνα, ο Φραντσέσκο Ντρούντι τεκμηριώνει τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μια προληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο.

Το προληπτικό πρόγραμμα θα διατηρούσε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα (δανεισμός των τραπεζών με “φθηνό” χρήμα), θα προλάμβανε τις διακυμάνσεις στις καταθέσεις, θα επιτάχυνε την άρση των capital controls και θα επέτρεπε τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξηγεί ο κ. Ντρούντι. Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση «εναπόκειται πλήρως» στην ελληνική κυβέρνηση.

«Παρά τη μεταβλητότητα στις αγορές λόγω των διεθνών εξελίξεων τους τελευταίους μήνες, η αύξηση των διαφορών αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ήταν εντονότερη από ό,τι σε άλλες χώρες, κι αυτό υποδηλώνει ότι το κλίμα στις αγορές σχετικά με την Ελλάδα παραμένει μάλλον ασταθές και εύθραυστο» προειδοποιεί.

Ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ στην Ελλάδα διαμηνύει στην ελληνική κυβέρνηση ότι «τα μέτρα για το χρέος δεν θα πρέπει να συνδέονται με όρους πολιτικής. Ένα μεγάλο μέρος τους, εξηγεί, θα έπρεπε να ληφθεί άμεσα με τη λήξη του προγράμματος. Και κάποια άλλα να συνδεθούν με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Ντρούντι, σχετικά με την πορεία της 4ης αξιολόγησης, μιλά για την ανάγκη επιτάχυνσης της προσπάθειας με ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο. Σχολιάζοντας την εισήγηση της κυβέρνησης για το λεγόμενο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, διατυπώνει διπλή ένσταση: σε πρωτοβουλίες «ανταγωνιστικές προς τον τραπεζικό τομέα» και σε ενέργειες «που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου».

Αναφορικά με τα πρόσφατα stress tests, τονίζει ότι «δεν τέθηκε θέμα αποτυχίας ή επιτυχίας», υπογραμμίζοντας επί της ουσίας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεν παρουσιάσει αξιόλογη βελτίωση, αλλά πρέπει να εξυγιάνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους και να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ποια είναι αναλυτικά τα μηνύματα που στέλνει η ΕΚΤ για τους πλειστηριασμούς, τις καταθέσεις, τα capital controls και το χρέος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *